Comentariul săptămânii: Subvieţuirea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Vardie Coty România
Dan Vardie Coty România

Recent, Direcţia de înmatriculare a autovehiculelor a dat publicităţii cifra cea mai neagră din ultima jumătate de an: 41,53%!

Este scăderea pe care piaţa românească o înregistrează în prima jumătate a anului în raport cu semestrul I 2009. Anul trecut a fost o catastrofă, cu o piaţă care s-a înjumătăţit faţă de 2008. Mai exact, într-o ţară de peste 20 de milioane de cetăţeni s-au înmatriculat doar 36.636 de maşini, cam cât face Germania în cinci zile! Singura veste mai bună este că în iunie scăderea este de doar 6,54%. Practic, aproape 28% din toate maşinile vândute în semestrul I au fost livrate în iunie. Ce să însemne asta?

Aceste cifre survin după lansarea unui program de casare a maşinilor vechi considerat de unii un „succes" şi de aproape toată lumea „de supravieţuire". Sigur că multe cupoane nu au apărut, destul de mulţi preferând să amâne decizia de cumpărare. Între timp însă, TVA a fost mărită substanţial, preţurile la maşini fiind afectate imediat. În aceste condiţii, prognoza de 100.000 de unităţi vândute până la sfârşitul anului este în pericol. Renault România estima că mărirea TVA va însemna cu 10-15.000 de maşini vândute mai puţin.

Aşteptăm cifrele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile care s-ar putea să difere de cele ale poliţiei. Nu intrăm acum în detaliile acestei incongruenţe pentru că este o chestiune delicată şi nerelevantă pentru consumator. Oricum o dăm, cifrele sunt dramatice. Mai grav, nu putem estima nici unde vor ajunge. În majoritatea ţărilor europene, scăderea s-a oprit şi cei mai mulţi se bucură de o lentă revenire a pieţei. Dacă anul trecut eram cu toţii cu ochii pe 2010, acum ne dorim ca măcar 2011 să ne aducă ceva normalitate. Numai că la noi românii, dorinţele cu posibilităţile şi normalitatea nu sunt deloc apropiate.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite