Comentariul săptămânii: Statistici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contează foarte mult ce statistici citeşti şi de unde. Mai deunăzi, o simpatică reporteriţă de la „Academia Caţavencu“ mă întreba ce părere am despre faptul că anul trecut s-au înmatriculat peste 100 de Ferrari şi spre dublu Bentley? Sursa informaţiei?

 Un „mare" cotidian! Iar altcineva îmi spunea „din sursă sigură" că avem  câteva sute - mai spre mie- de maşini de peste 200.000 de euro! Estimarea o făcea un mare ziar financiar pe baza „declaraţiei dealerilor". Evident, toate aceste cifre nu au nicio bază reală, ci doar dorinţa unora de a proba o teorie sau alta. Aici, povestea că românii au cele mai luxoase maşini ale planetei. Dar nu doar ziarele sau blogurile au cifre „interesante". Să luăm exemple la cel mai înalt nivel de competenţă.

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) afirmă că în România s-au vândut/înmatriculat 2.648 de maşini în ianuarie. Asociaţia Producătorilor de Automobile din România (APIA), forul naţional care de mulţi ani ne oferă statisticile pieţei româneşti, anunţă că vânzările pe ianuarie sunt de 4.399 de unităţi! Oameni buni, dacă diferenţa ar fi de câteva bucăţi, n-ar fi prea mare discuţie. Dar când avem diferenţă de la simplu la aproape dublu, nu putem decât să cădem pe gânduri. O primă explicaţie ar putea veni din faptul că ACEA ar lua în calcul înmatriculările de maşini noi.

Dacă este adevărat, atunci trebuie să spunem că avem de-a face cu o problemă mai veche în care înregistrările de la poliţie cu cifrele APIA nu prea se întâlnesc. Mai există ipoteza - încurajată discret chiar de unii membrii APIA - că nu toată lumea raportează corect cifrele de vânzări. Poate este şi o diferenţă de interpretare a cuvântului „vânzare". Dacă pentru unii „vânzare" înseamnă luarea unei comenzi şi eventual a unui avans, atunci sigur că vom avea de-a pururi diferenţe. Şi mai pot fi imaginate şi alte explicaţii.

Dincolo însă de explicaţii, nu putem să nu remarcăm că România - ne place ori ba - nu este în stare, ca membră a UE, să producă o statistică clară pe care să o regăseşti peste tot. Ce fel de analiză să faci dacă ai diferenţe majore? Totuşi, indiferent de cine face aceste statistici, există un numitor comun: piaţa românească a crescut în ianuarie 2011 faţă de aceeaşi lună a anului trecut! La ACEA a crescut cu 24,1% (cam frumos, zicem noi!), iar la APIA, ceva mai modest, cu 16%. Procente diferite, dar de bine! 

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite