Comentariul săptămânii: Democraţie de teren
0
Premiera mondială a Daciei Duster reprezintă o revoluţie în segmentul SUV-urilor care va conduce la democratizarea unui automobil destinat –până acum – oamenilor cu un portofel ceva mai bine garnisit.
Este probabil cea mai spectaculoasă premieră pe care ne-a oferit-o Dacia în istoria sa. Duster chiar este un automobil de teren compact şi nu doar o maşină care pretinde. O comparaţie cu o concurenţă mult mai galonată precum Nissan Qashqai, Toyota RAV 4 sau Hyundai ix 35 ne-o dezvăluie ca fiind cea mai uşoară, având cel mai bun unghi de atac şi cea mai bună degajare la trecerea peste hârtoape. Are cea mai mare gardă la sol, dar şi cel mai încăpător portbagaj. Deşi nu am condus-o, putem bănui că şi aici lucrurile sunt în regulă - în fond preia multe de la Nissan.
Sigur că preţul reprezintă adevărata revoluţie. Este pentru prima dată când un SUV cu asemenea performanţe vine la un preţ care nu putea fi imaginat înainte. Duster nu are nici o concurenţă. Dacia a înţeles că preţul este ingredientul fundamental pentru a răsturna valorile unui segment atât de conservator. Look-ul lui Duster este extrem de interesant, iar detaliile de design chiar sunt bine conturate. Există voci care consideră că designerii Renault au mers cam departe cu noul limbaj Dacia inaugurat de Duster. Dacă ne uităm la prima versiune Logan, probabil că au dreptate. Dar asta este de bine!
Criticii vor spune că la interior nu avem o calitate premium sau că nu va obţine 5 stele Euro NCAP.
Dacă s-ar fi întâmplat asta, preţul maşinii era premium. Dacia nu este un brand premium, ci unul popular. Iar Duster este o Dacie - adică o IKEA a automobilului - modernă ce oferă o mare libertate de mişcare oriunde ai locui, în mijlocul Bucureştiului - unde ai şanse să găseşti destule drumuri desfundate - sau într-un sat uitat de lume. Într-un fel, România este ţara lui Duster.