Comentariul săptămânii: Bănia pe harta ovalului albastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul" a fost primul care a oferit informaţii despre noul B-Max, cu B de la Bănie.

Anunţul făcut de Ford cu două zile în urmă nu face decât să confirme ce spuneam atunci - maşina va fi fabricată, în exclusivitate, la Craiova. Însă constructorul a venit şi cu alte veşti foarte bune. Ford Transit Connect va fi scos din producţie. Dar asta nu se va întâmpla nici mâine şi nici anul acesta. Ci în momentul în care noul Transit Connect îşi va face debutul mondial, undeva anul viitor. În schimb, Ford va fabrica la Craiova un nou model din segmentul B, acelaşi care oferă Fiesta, mereu prezentă în lupta pentru supremaţie europeană la toate categoriile.

Decizia nu este întâmplătoare, ci un rezultat al unei reorganizări a producţiei la nivel european şi chiar mondial. Compania ovalului albastru lansează conceptul de „megauzine" care vor produce doar automobile bazate pe aceiaşi platformă. Craiova, nu numai că a fost repusă pe harta europeană, dar a primit o „porţie" dintre cele mai bune. Segmentul B este unul din cele mai populare, cu volume impresionante. Nu trebuie să ştii prea multe despre industria auto să realizezi că acest segment vinde mult mai bine decât Transit Connect. Este o decizie care va ajuta şi furnizorii de componente ce vor avea mai mult de lucru. Platformă comună, mai multe modele, deci mai multe componente comune. Vreţi un contraexemplu?

Turcii de Kocaeli vor rămâne doar cu utilitarele. Ştiu eu dacă era mai bine pentru Craiova... Însă adevăratul diamant al operaţiunii de la Craiova este motorul EcoBoost de 1.0 l. Constructorul nu a dorit să confirme, dar noi vă propunem următoarea configuraţie: la acest propulsor de 120 CP legăm o cutie Power shift şi un sistem Start&Stop. Ei bine, B-Max în această configuraţie va consuma cu pipeta şi va emite sub 100 g CO2/ km! Până vom umple Bucureştiul şi Europa de maşini electrice - poate în 5- 10 ani, la Craiova se va fabrica cel mai eco motor available! Acest B-Max se va vinde pe piaţa românească începnd din aprilie-mai anul viitor. Iar dacă vorbim de preţ, cu siguranţă discutăm de valori prietenoase. Probabil că ne va lua ceva timp să înţelegem în profunzime acest proiect. Dar până la primăvară avem tot timpul.  

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite