Comentariul săptămânii: 100 de ani Alfa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai frumoase branduri de au­tomobile din istorie a împlinit astăzi 100 de ani de existenţă.

Câţiva mi­lanezi de ispravă, în­tre­prin­zători „locali", au cum­pă­rat sucursala italiană a producătorului francez Darracq la 24 iu­nie 1910. Ei au înfinţat ALFA - Anonima Lombarda Fabbrica Automobili şi pentru a sublinia legătura „mi­laneză" a întreprinderii au inclus în logo-ul so­cie­tă­ţii crucea roşie de pe bla­zonul oraşului, dar şi şar­pele de iarbă - „Biscione" în italiană - simbolul de pe blazonul familiei Vis­conti.

Noua societate avea să producă ALFA 24, pri­mul său automobil de 24 CP care a rămas în istorie ca un automobil elegant, cu o mecanică de vârf, per­formant, oferind o plă­cere de a conduce fără pre­cedent în epocă. Sunt ca­lităţi care au rămas în ADN-ul brandului până astăzi.

Chiar dacă unele modele Alfa au fost numite „Latino Lover", numele Romeo nu are legătură cu în­dră­gos­titul legendar. La 2 de­cem­brie 1915, Nicola Romeo, un antreprenor de succes napolitan a preluat ALFA de la vechii întreprinzători care şi-au văzut epuizate re­sursele financiare. De atunci, brand-ul italian a trecut prin mai mulţi pro­pri­etari ajungând să facă parte din Fiat Group.

În acest secol, Alfa Romeo a devenit un ade­vă­rat „icon" al motoring-ului, o marcă care a cucerit nu­meroase victorii în spor­tu­rile cu motor. Piloţi va­lo­roşi ca Antonio Ascari, Giu­seppe Campari, Enzo Ferrari sau Tazio Nuvolari şi-au legat numele de Alfa Romeo. Ei au câştigat de 11 ori legendara cursă Mille Miglia (record nedoborât pâ­nă azi), de patru ori Cursa de 24 de ore de la Le Mans 24, Targa Florio şi o lungă listă de Grand Prix-uri.

Au fost numeroase modele le­gen­dare care au cucerit inimile mul­tor împătimiţi. Astăzi, mar­ca trece în al doilea se­col de existenţă într-o pe­ri­oadă complicată pentru toată industria. Însă grupul FIAT are performanţe, iar pentru Alfa există un viitor.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite