Chinezii de la Zhejiang Geely au preluat Volvo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volvo S80/V70 DRIVe
Volvo S80/V70 DRIVe

Cel mai mare constructor privat auto din China, Zhejiang Geely Holding, a cumpărat astăzi compania auto suedeză Volvo, pentru suma de 1,3 miliarde de euro (1,3 miliarde de euro), de la grupul Ford.

Acordul a fost semnat, astăzi după amiază, la sediul Volvo din Stockholm,  de directorul financiar al Ford, Lewis Booth, şi de preşedintele grupului Geely, Li Shufu.

Lewis Booth a anunţat că tranzacţia are o valoare de 1,8 miliarde de dolari  (1,3 miliarde de euro).

Geely preia 100% din Volvo şi se angajează să păstreze cele doua fabrici din Suedia şi Belgia.

Tranzacţia reprezintă cea mai mare achiziţie chineză în sectorul auto din străinătate şi marchează debutul unei noi etape pentru Volvo, care se confruntă cu dificultăţi după mai mult de zece ani în cadrul grupului Ford şi a cărui producţie a scăzut cu aproape 30% în ultimii doi ani. Geely are ca obiectiv să facă din China a doua piaţă ca importanţă pentru Volvo.

Zhejiang Geely Holding a fost ales de Ford în octombrie 2009 drept ofertant preferat pentru compania suedeză. Vânzarea Volvo va permite grupului american să atragă lichidităţi şi să se concentreze pe principalele modele, măsuri necesare pentru ieşirea din cea mai severă criză prin care a trecut industria auto din SUA.

Totodată, achiziţia Volvo va oferi Geely acces la tehnologia europeană, ceea ce-i va conferi un avantaj în faţa constructorilor chinezi deţinuţi de stat, precum Dongfeng Motor.

Volvo Automobile, cel mai mare constructor auto suedez, a fost separat de grupul Volvo AB odată cu vânzarea sa către Ford, în 1999, pentru 6,4 miliarde dolari, preţ de patru ori mai mare decât cel de acum.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite