Cât mai face maşina ta second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tendinţa pe piaţa autovehiculelor rulate este ieftinirea. Volkswagen şi Audi sunt  excepţiile notabile ale acestei reguli. Pe o piaţă auto aflată într-un deficit serios de cumpărători, preţurile scad de la o lună la alta. Doar mărcile germane îşi conservă valoarea.

Dacă în octombrie anul trecut proprietarii de maşini Volkswagen - una dintre cele mai populare mărci auto de pe piaţa second-hand românească- cereau potenţialilor cumpărători un preţ mediu de 4.804 euro, în luna iulie a acestui an pretenţiile lor s-au majorat până la 5.088 de euro. Un fenomen similar se consemnează şi în cazul unei alte mărci germane, Audi. Maşinile acestui brand sunt cotate cu peste 400 de euro mai mult decât în urmă cu nouă luni.

Totodată, „şi statisticile oficiale înregistrează o poziţionare bună a mărcilor Audi şi Volkswagen pe segmentul maşinilor noi", spune Bogdan Vulcan, program manager la auto.ro. Spre exemplu, vânzările Audi în România au avansat în intervalul iulie 2010 - iulie 2011 cu peste 70%, precizează reprezentantul portalului auto.

Acestea sunt însă doar câteva situaţii excepţionale. În cazul celor mai multe mărci de autovehicule, ultimele nouă luni au adus o depreciere accentuată a valorii lor pe piaţa maşinilor la mâna a doua. Astfel, un autoturism al celor de la Dacia putea fi achiziţionat în luna iulie 2011 pentru un preţ mediu de 2.889 de euro, cu 268 de euro mai puţin faţă de octombrie 2010.

O scădere accentuată, de aproape 2.000 de euro, este vizibilă în cazul modelelor mărcii Nissan. Nici mărcile populare în rândul cumpărătorilor români nu sunt imune la trendul scăderilor de preţ. Proprietarii de Skoda au renunţat în medie la peste 700 de euro din preţul pe care îl cereau în urmă cu mai puţin de un an.„Interesant este că maşinile constructorului ceh scad ca valoare pe piaţa second-hand, dar şi în statisticile cu privire la tranzacţiile de maşini noi, indicând probabil o saturare a pieţei cu acest brand", afirmă reprezentanţii auto.ro

De ce scade piaţa auto

Şi apetitul pentru achiziţionarea de maşini noi este în cădere liberă. Vânzările de vehicule au scăzut în primele şapte luni ale acestui an cu 10,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 61.080 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). „Principalele cauze pe care le vedem ca fiind responsabile de această situaţie sunt funcţionarea greoaie a programului de stimulare a înnoirii parcului auto, menţinerea nedeductibilităţii TVA la achiziţia autoturismelor de către persoanele juridice, precum şi accesul dificil la resurse de finanţare pentru achiziţia de autovehicule pentru marea majoritate a populaţiei", susţin reprezentanţii APIA. 

Oficialii asociaţiei au precizat şi că se aşteaptă la o uşoară revigorare a pieţei auto pentru sfârşitul acestui an, însă doar în condiţiile menţinerii cadrului legislativ actual, precum taxa auto, programul de înnoire parcului auto şi cota TVA. Românii au cumpărat în iulie numai 9.016 autoturisme, cu 13% mai puţin decât în luna precedentă. În topul celor mai vândute autoturisme în primele şapte luni, primul loc este ocupat de Dacia, cu 15.278 de unităţi.

Forza Rossa a vândut 10 Ferrari 458 Spider

Forza Rossa, reprezentantul oficial Ferrari în România, a primit zece comenzi pentru Ferrari 458 Spider, automobil care va fi lansat peste două săptămâni la Salonul Auto de la Frankfurt. Compania va primi anul viitor 12 astfel de modele, dintre care zece sunt vândute încă din vara anului trecut.

Ferrari 458 Spider este prima maşină din lume din categoria „Berlină", care dispune de un motor central spate. De asemenea, autoturismul este dotat cu un motor V8 de 4,5 litri, atinge o viteză maximă de 320 kilometri pe oră şi urcă de la zero la 100 km/h în 3,4 secunde. Maşina are un consum mediu de 11,8 litri la suta de kilometri, cu emisii de carbon de 275 de grame per kilometru. O altă inovaţie brevetată de Ferrari o reprezintă acoperişul rigid retractabil.  Preţul modelului Ferrari 458 Spider nu este cunoscut, însă reprezentanţii Forza Rossa estimează că maşina va costa peste 200.000 de euro.

image
image
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite