Borbely: Vom acorda şase vauchere "Rabla" pentru o maşină electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat miercuri că pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care cumpărătorii români de maşini electrice vor putea beneficia de şase vouchere prin programul "Rabla".

"Avem o Ordonanţă de Urgenţă care acordă facilităţi celui care va avea posibilitatea să cumpere o maşină electrică. În acest sens, am făcut o propunere de transpunere a Directivei Europene. Astfel, în programul Rabla noi propunem să introducem o facilitate, adică în cazul în care cineva sau o instituţie publică doreşte, să primească un număr de şase tichete valorice pentru fiecare autoturism vechi dat spre casare. Condiţia este să cumpere o maşină electrică", a afirmat Borbely.

Ministrul a avut o întâlnire în cursul dimineţii cu mai mulţi reprezentanţi ai conducerii companiei Renault, subiectul discuţiei reprezentându-l modalitatea prin care statul poate încuraja cumpărarea maşinilor electrice în locul celor care folosesc combustibil fosil.

Borbely a precizat că în urma discuţiilor a ajuns la concluzia că există două variante pentru ca statul să stimuleze cumpărarea de vehicule electrice.

Într-o primă fază beneficiari vor fi instituţiile publice, iar facilităţile vor veni de la Fondul de Mediu în două forme, fie prin programul Rabla, fie prin subvenţionare directă a unui procent de până la un sfert din costul unei maşini electrice.

"Am făcut un calcul. Diferenţa de preţ dintre o maşină electrică şi una normală cu performanţe similare este de aproximativ 5.000 de euro şi atunci ne-am gândit ca instituţiile care au o maşină veche pe care vor să o caseze prin programul Rabla şi în locul ei să-şi cumpere o maşină electrică să primească şase vouchere în loc de unul. Prin ordonanţa de urgenţă vom stabili exact procedura prin care acest lucru se va putea realiza", a spus Borbely.

O altă variantă este cea în care instituţia care vrea să cumpere o maşină electrică nu are niciun vehicul pe care să-l poată casa. "În aceste condiţii instituţia respectivă poate primi de la Fondul de Mediu o subvenţie de până la 25% din valoarea maşinii noi. Urmează să stabilim exact procentele. Vreau să precizez că această facilitate nu poate fi cumulată cu cea referitoare la cele şase vouchere", a adăugat ministrul Borbely.

Ministrul Mediului a mai spus că acest lucru se va putea pune în practică când se va realiza infrastructura.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite