Asigurarea de accident va fi obligatorie şi în microbuze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasagerii afectaţi de evenimentele rutiere ar putea primi de la transportatorii vinovaţi despăgubiri de până la 220.000 de euro. Pentru bagaje, dauna plătită va fi de 1.200 de euro per obiect. Uniunea Europeană pregăteşte o directivă prin care asigurările de transport vor fi obligatorii şi în autocare şi microbuze, nu doar în avioane sau trenuri.

În prezent, doar pe căile aeriene (în întreg spaţiul comunitar) şi pe calea ferată (mai puţin în România şi în alte câteva ţări membre) cumpărarea unui bilet de călătorie dă automat şi dreptul de despăgubire a pasagerilor şi bagajelor în caz de accidente. Fiecare companie aeriană sau feroviară îşi stabileşte o politică proprie de asigurare a pasagerilor şi include în costul călătoriei poliţa specială pentru evenimentele nedorite.

Citiţi şi: DN 1, drumul morţii

Pe calea rutieră, care este şi cea mai periculoasă (cel puţin din punct de vedere statistic), foarte puţine companii de transport oferă şi asigurări pentru cazuri de accident. Ei bine, săptămâna viitoare, la Bruxelles, Parlamentul European va vota un proiect de lege care va introduce obligativitatea despăgubirilor de accident şi pe şoselele europene.

Doar cursele lungi vor fi asigurate

Mai exact, pasagerii unui autobuz, microbuz sau autocar ce efectuează o cursă regulată pe o distanţă mai mare de 250 de kilometri trebuie să primească o compensaţie de cel puţin 220.000 de euro în cazul decesului sau al rănirii într-un accident, precum şi despăgubiri pentru bagajele pierdute sau avariate. În cazul pierderii sau avarierii bagajului, despăgubirea ar trebui să fie de 1.200 de euro pentru fiecare obiect de bagaj. De asemenea, stricăciunile suferite, în cazul unui accident, de echipamentele de asistenţă ale călătorilor cu dizabilităţi, cum ar fi scaune cu rotile, trebuie compensate integral. O execepţie pe o durată de patru ani, ce poate fi reînnoită o singură dată, se poate face pentru legături regulate de transport cu ţări din afara UE, precum şi pentru cursele interne regulate, mai precizează textul viitoarei reglementări. 

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite