Austeritatea scoate în stradă europeni din toate statele membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) organizează miercuri mişcări de protest în toată Uniunea Europeană ca reacţie la politica de austeritate promovată de la Bruxelles, potrivit agenţiei EFE.

Sindicaliştii cer elaborarea unui plan alternativ pentru ieşirea din criză, centrat pe "locuri de muncă şi justiţie social".

Această nouă "zi europeană de acţiune" va avea epicentrul în capitala Belgiei, unde sindicatele au programat mai multe manifestaţii în faţa sediilor instituţiilor europene, printre care şi Consiliul UE, care va găzdui joi summitul liderilor comunitari.

CES solicită Uniunii Europene să dea prioritate "locurilor de muncă şi justiţiei sociale" şi să nu se concentreze numai pe stabilitatea bugetară şi pe măsurile de ajustare fiscală, poziţie susţinută cu o zi în urmă de reprezentanţii sindicali europeni la întâlnirea pe care au avut-o cu preşedintele executivului comunitar, Jose manuel Durao Barroso.
"Constatăm cu îngrijorare că în UE nu se elaborează măsuri decât pentru echilibrul conturilor publice, ceea ce a condus la o nouă recesiune în Europa, cu un risc semnificativ de creştere a şomajului", a declarat Ignacio Fernandez Toxo, preşedinte al CES şi secretar general al sindicatului spaniol Comisiones Obreras (CCOO).

Sindicatele i-au reafirmat lui Barroso necesitatea "relaxării" criteriilor din planul de stabilitate şi creştere al UE, cu toate că, în opinia CES "este imposibil ca toate statele membre să îndeplinească obiectivele "fără a afecta nivelul de ocupare al forţei de muncă şi modelul social". Aceste riscuri "sunt preocupante în mod special în cazul Spaniei", a declarat Toxo după întâlnire.

Sindicatele europene i-au transmis miercuri aceste mesaje şi preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cât şi preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz şi reprezentanţilor principalelor grupuri politice din acest organism.

În plus, CES organizează miercuri manifestaţiei în faţa sediului Consiliului Uniunii Europene şi în faţa Băncii Centrale a acestei ţări (BNB).

În celelalte state ale UE, "ziua europeană de acţiune" sindicală include manifestaţii, greve şi sesiuni de informare pentru salariaţi, CES precizând că aceste acţiuni vor fi "descentralizate" şi vor fi coordonate de sindicatele naţionale.

În România, Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical şi alte organizaţii sindicale, va organiza miercuri acţiuni de protest în toată ţara din cauza austerităţii şi disciplinei bugetare dorite de liderii Uniunii Europene, după cum se precizează într-un comunicat al CNS "Cartel ALFA".

În Bucureşti, protestul vor avea loc în Piaţa Victoriei, în timp ce în ţară manifestaţiile vor fi organizate în faţa sediilor prefecturilor din fiecare municipiu de judeţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite