Se ascute lupta intre primele 10 banci din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru sistemul bancar, 2004 va fi deopotriva un an al miscarilor de anvergura, al luptei pentru noi cote de piata si al consolidarilor. Cel putin aceasta este opinia bancherilor si analistilor din

Pentru sistemul bancar, 2004 va fi deopotriva un an al miscarilor de anvergura, al luptei pentru noi cote de piata si al consolidarilor. Cel putin aceasta este opinia bancherilor si analistilor din piata. Daca primele doua locuri din sistem nu intra in discutie - pozitiile BCR si BRD-SocGen fiind incontestabil greu de clintit in acest moment -, nu la fel stau lucrurile in cazul celorlalte pozitii din clasamentul primelor zece banci. "Categoric se vor produce modificari in primele zece locuri din sistem. In primul rand, pentru ca se intentioneaza preluarea unei banci aflate in acest clasament", spun oficialii BNR. Opinie impartasita si de Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank. "Vom asista la miscari importante in clasamentul primelor zece banci in cazul in care o banca straina va lua Banca Ion Tiriac. Plutonul primelor trei banci se va desprinde de restul si batalia se va da in zona de retail, dar acolo cresterea nu va fi la fel de mare ca anul trecut", spune Rasvan Radu. "Pe langa faptul ca exista tendinta de scadere a cotei de piata a unor banci, vin din urma si alte banci dornice sa-si dezvolte segmentul de retail. Asteptam modificari ale cotelor de piata ca urmare a dezvoltarii activitatii de retail de catre unele banci care pana in momentul de fata au fost axate pe corporate", spune Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din BNR, aducand inca un argument in favoarea opiniei ascutirii luptei intre bancile din primele zece locuri din sistem. La randul sau, Dan Pascariu, presedintele HVB Romania, considera ca va creste competitia mai ales pe segmentul de retail, dar si pentru atragerea de resurse financiare pe termen lung. "Deja asistam la un dezechilibru, creditele au crescut foarte mult, iar resursele primare au stat pe loc. Probabil ca vom asista in continuare la un proces de consolidare a pietei", a adaugat Pascariu. Analizand clasamentul primelor zece banci observam ca Raiffeisen Bank Romania a reusit intr-un singur an sa treaca de pe pozitia a patra pe a treia, facand practic schimb de locuri cu CEC-ul, o banca aflata in plina restructurare. Locurile cinci si sase sunt detinute, ca si pana acum, de ABN Amro si ING Bank, ultima dornica sa incerce "marea retail-ului" cu degetul. Desi anuntul a fost facut de ceva timp, acesta nu s-a materializat inca. De asemenea, Banc Post, locul sapte in sistem, isi face tot mai mult simtita prezenta pe piata, alaturi de Alpha Bank, ambele avand actionari banci elene. Imaginea nu ar fi completa daca nu am adauga si alte miscari anticipate de piata. Prima dintre ele: asteptata "agresivitate" a Unicredit Romania, despre care se stie ca are un program foarte ambitios de dezvoltare. De asemenea, desi nu are inca un loc in primele zece, Banca Transilvania, a carei capitalizare la bursa a ajuns la peste 200 de milioane de euro, vine puternic din spate.
Bancile mici nu se grabesc sa fuzioneze
La cele de mai sus se adauga si faptul ca, potrivit oficialului BNR, "bancile se intrec in majorari de capital si asta arata o accentuare a competitiei". Spusele sale arata faptul ca, odata consolidat sistemul bancar si deschisa cutia retail-ului, simtind potentialul pietei, bancile prefera sa-si pastreze locul lor, chiar daca au cote de piata mici, in speranta ca vor gasi nise noi de dezvoltare. Daca la inceput se anticipau fuziuni si achizitii pe segmentul bancilor mici, analistii plecand de la ideea ca, obligate prin normele Bancii Nationale sa-si majoreze capitalul social la 9 milioane de euro, bancile mici vor prefera sa fuzioneze, acestea nu s-au adeverit, cel putin deocamdata. "Nu au avut loc fuziuni asa cum ne-am asteptat. Initial, ne-am gandit ca bancile din grupa a treia, adica cele cu o cota de piata de sub 1 la suta din totalul activelor, vor incepe sa stranga randurile pentru a face fata competitiei", mai spune Nicolae Cinteza.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite