Cum ar putea arăta lumea peste 100 de ani. Ce predicţii face un economist american pentru următorul secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daron Acemoglu, economist la MIT (Massachusetts Institute of Technology- Institutul de Tehnologie din Massachusetts), s-a gândit destul de mult la întrebarea „Cum va arăta lumea peste 100 de ani", în timp ce aştepta naşterea fiului său. De aceea el a realizat o lucrarea în care s-a folosit de tendinţe politice, sociale şi economice din ultimii o sută de ani pentru a face previziuni pentru viitor, potrivit "Business Insider".

Acemoglu oferă o viziune întunecată asupra poluării, dar el are şi previziuni bune în ceea ce priveşte îmbunătățirea asistenţei medicale. Mai jos puteţi vedea cele zece previziuni pe care le-a făcut economistul american.

Poluarea de la nivel global se va înrăutăţii

Industrializarea din China va determina ca emisiile de CO2 şi schimbările climatice să se înrăutăţească. Singura modalitate de a încetini acest fenomen ar fi un transfer masiv către energia curată. Energia curată nu are încă cotă de piaţă suficientă pentru a putea prospera acum, iar mai multă poluare ar putea duce la distrugere.

Regimurile islamice se vor prăbuşi

Tinerii din ţări precum Egipt, Siria şi Arabia Saudită sunt tot mai conştienţi de control guvernului asupra vieţii lor. Sentimentul oamenilor de schimbare politică va duce la entuziasm pe scară largă şi la represalii. În timp ce au loc schimbări în regiune, femeile şi minorităţile luptă pentru drepturile lor.

Războiul ar putea să dispară

Războaiele civile internaţionale s-au rărit în ultimii 60 de ani, iar această tendinţă va continua şi în secolul următor. În timp ce culturalizarea continuă şi organizaţiile internaţionale ţin departe războiul, aceste conflicte vor încetini foarte mult. Grupuri, cum ar fi ONU, ar facilita discuţiile între naţiuni şi ar putea preveni o repetare a Războiului Rece. Potrivit lui Acemoglu, s-ar putea să avem un secol paşnic.

Renaşterea producţie industriale din America

Lucrătorii din China şi Filipine au început să ceară salarii mai mari, ceea ce determină companiile să externalizeze din ce în ce mai puţină forţă de muncă. Acest lucru înseamnă că globalizarea va încetini, iar companiile vor fi nevoite să caute muncitori pe piaţa internă.

Oamenii vor avea o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Noi tehnologii, medicamente şi vaccinuri vor ajuta copiii din viitor să trăiască mai mult decât părinţii lor. Bolile vor fi mai puţine, iar economia globală ar putea exploda. Naţiunile avansate vor ajuta mai mult ţările care se luptă să supravieţuiască din Asia şi Africa.

Roboţii vor înlocui lucrătorii industriali şi fermierii

Pe măsură ce tehnologia avansează, locurile de muncă din fabrici, agricultură sau cele manuale vor fi eliminate. Muncitorii vor fi înlocuiţi de calculatoare şi roboţi. Acest lucru fie va trimite miliarde de muncitori în sărăcie, fie îi va impulsonia oamenii să obţină joburi mai bune.

Clasa de mijloc se va diminua

Tehnologiile mai bune vor ajuta bogaţii să facă profituri mai mari. Între timp, lucrătorii chinezi cer salarii mai mari, iar cererea de forţă de muncă ieftină va creşte. Aceast lucru înseamnă că în viitor creşterea economică va deveni din ce în ce mai inegală, iar decalajul dintre bogaţi şi săraci va fi mai mare decât oricând.

Economia globală va prospera

China va continua să crească şi noi regiuni din Asia şi Africa vor începe să se dezvolte. Acest lucru ar putea duce la o mai bună calitate a vieţii. Dar nu putem conta pe dezvoltarea naţiunilor atunci când vine vorba de creşterile din zonele de unde provin cei mai mulţi consumatori, America sau Europa.

Vom avea maşini automate

În următorii 100 de ani vor fi vizibile o serie de invenţii tehnologice, de la maşini automate la medicamente mai bune. Există puţine dovezi cum că suntem pe punctul de a epuiza inovaţiile, iar peisajul se va schimba radical ca şi până acum.

Democraţia se va retrage

Democraţia este sub atac în SUA. Decalajul dintre bogaţi şi săraci se adânceşte. Între timp, cetăţenii din toată lumea s-au lăudat cu modelul autoritar al Chinei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite