Cum va arăta bugetul de stat după rectificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile vor creşte cu 3,8 miliarde de lei, iar cheltuielile - cu aproape 4,5 miliarde de lei, deficitul fiind cu 841 milioane de lei mai mare Documentaţia de rectificare a bugetului de

Veniturile vor creşte cu 3,8 miliarde de lei, iar cheltuielile - cu aproape 4,5 miliarde de lei, deficitul fiind cu 841 milioane de lei mai mare

Documentaţia de rectificare a bugetului de stat pe 2008, care va fi discutată mâine în guvern, prevede creşterea fondurilor pentru infrastructură, apărare şi mediu.

"Adevărul" a intrat în posesia viitorului act normativ care prevede rectificarea bugetului de stat pe 2008 - o reorganizare a cheltuielilor bugetare, fundamentată pe estimările cuprinse în prognoza de primăvară, realizată de Comisia Naţională de Prognoză.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, rectificarea este argumentată în principal prin faptul că Produsul Intern Brut (PIB) al României va fi în 2008 de 475 miliarde de lei, în creştere cu 35 de miliarde de lei faţă de cel din 2007.

Sunt remarcate, de asemenea, creşterea încasărilor din TVA şi impozitele pe venituri şi profituri, ca şi ridicarea gradului de realizare a cheltuielilor la peste 50% din programul anual.

Execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni din acest an înregistrează "venituri cu 36,6% mai mari şi cheltuieli în creştere cu 45,6%", se mai arată în nota de fundamentare. În consecinţă, "veniturile bugetului vor fi majorate cu suma de 3,8 miliarde de lei", iar "cheltuielile vor fi mai mari cu 4,46 miliarde de lei".

Deficitul se menţine la 2,3% din PIB

Noua structură a bugetului prevede o creştere nominală a deficitului, cu 841,7 milioane de lei, însă ca pondere în PIB acest decalaj se va menţine la nivelul de 2,3% datorită creşterii economice.

Şi cheltuielile unor fonduri bugetare provenite din credite externe vor fi majorate, în total cu 172,7 milioane de lei. Ministerul Transporturilor va fi principalul beneficiar al acestor fonduri, urmând să fie susţinută dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare şi urbane (metroul bucureştean).

În fine, una dintre problemele ce urmează a fi rezolvate prin apropiata rectificare bugetară, potrivit viitorului act normativ, constă în constituirea stocurilor minime de produse petroliere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite