2006 a fost anul tranzacţiilor cu spaţii comerciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile din domeniul imobiliar au atins anul acesta cifra-record 800 milioane de euro

de imobile au avut o valoare însumată de aproximativ 400 milioane de euro, aproape dublu faţă de cele cu spaţii de birouri.
Nu întâmplător, tranzacţia imobiliară a anului vine din segmentul spaţiilor comerciale. Trigranit Holding a vândut complexul comercial Polus Center, din Cluj, aflat încă în construcţie, fondului austriac de investiţii Immoeast. Suma totală a investiţiei: 210 milioane de euro.
Călin Clinciu, director de comunicare al Euroest, estimează că "marile tranzacţii, ca volum şi valoare, vor avea loc cel mai probabil în a doua jumătate a lui 2007, după ce se va atenua impactul aderării la Uniune." El identifică şi proiectele cu cel mai mare potenţial ale anului viitor. Astfel, Clinciu spune că "la mare căutare vor fi, ca şi anul acesta, centrele comerciale, care sunt în continuare foarte puţine raportat la cererea existentă pe piaţă." Cifrele demonstrează acelaşi lucru. Cu toate că tranzacţia care a ţinut capul de afiş a anului trecut a avut loc în Cluj-Napoca, reprezentantul Euroest nu crede însă că în viitor vom vorbi de o supremaţie a provinciei. Tranzacţii precum Polus Center vor fi în continuare excepţia, şi nu regula pieţei imobiliare autohtone.
Fondurile de investiţii au vizat piaţa birourilor
Următoarea achiziţie ca importanţă din 2006 poate fi considerată investiţia fondului australian APN Funds Management. Acesta a cumpărat centrul comercial City Mall, al treilea ca mărime din Capitală, pentru o sumă ce a depăşit cu puţin 100 milioane de euro.
Alte tranzacţii semnificative pe segmentul comercial au avut loc tot în provincie. Compania britanică de investiţii imobiliare Equest Balkan Properties a preluat Moldova Mall, pentru 34,5 milioane de euro, iar Dawnay Day Carpathian a cumpărat centrul comercial MacroMall din Braşov pentru aproximativ 19 milioane de euro. Spaţiile de birouri au reprezentat, conform unui studiu al companiei DTZ Echinox, peste un sfert din cele 800 milioane de euro tranzacţionate pe piaţa imobiliară românească în acest an. Cel mai mare "deal" pe acest segment a fost achiziţia, de către fondul austriac de investiţii Europolis, a două imobile de birouri din proiectul Sema Park din Bucureşti pentru 90 milioane de euro.
O altă tranzacţie apropiată ca valoare este cea a GLL Real Estate Partners, care a preluat clădirea Charles de Gaulle Plaza pentru 80 milioane de euro. Semnificative au fost şi afacerile cu clădirile de birouri TGV Tower şi Construdava Business Center, care au fost cumpărate de Charlemagne Capital pentru 43 milioane de euro. Tot în acest an, şi Floreasca Business Center şi-a schimbat proprietarul. Imobilul este acum unei companii spaniole de investiţii, care a plătit pentru el aproximativ 10 milioane de euro. Lucrurile stau însă diferit în privinţa tranzacţiilor cu spaţii industriale. Acestea au stagnat aproape de nivelul anului 2005, nedepăşind cifra de 20 milioane de euro. Într-un ipotetic top al achiziţiilor din domeniu ar intra totuşi afacerea în cadrul căreia proiectul Mercury Logistic Park a fost preluat pentru 11 milioane de euro, iar Phoenix Business Park a fost vândut unui fond de investiţii pentru 8 milioane de euro.

O casă de top din SUA, cât 5% din tranzacţiile româneşti pe 2006
Cel mai recent top al revistei "Forbes" stabileşte care au fost cele mai importante tranzacţii imobiliare ale anului în Statele Unite. Topul ia însă în calcul doar afacerile din domeniul rezidenţial. Chiar şi aşa, disproporţia este covârşitoare în favoarea americanilor. Numai prin vânzarea a patru locuinţe personale, de lux, este depăşită valoarea celei mai mari tranzacţii realizate vreodată pe piaţa imobiliară autohtonă. Iată cum este posibil. O casă din 1930, din apropierea Manhattanului a reprezentat vânzarea anului în State. Aceasta a fost achiziţionată pentru nu mai puţin de 58 milioane de dolari. Pe locul doi este noua casă a bancherului J. Christopher Flowers, care a cumpărat Harkness Manison, de asemenea în Mahattan, pentru 53 milioane de dolari. Tot în jurul cifrei de 50 milioane de dolari se învârt şi următoarele trei proprietăţi aflate în top. Doar locaţiile diferă - acestea sunt situate în Florida, Colorado şi New York.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite