Va fi 2012 anul revenirii investitorilor pe pieţele emergente?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema datoriilor zonei euro, accentuată în ultima partea anului 2011, a lovit puternic pieţele de acţiuni emergente. Un bun motiv pentru brokeri, investitori şi analişti pentru a-şi reîndrepta atenţia către bursele din aceste zone economice.

„Pieţele emergente au avut mai multe resurse decât ne-am fi aşteptat pentru face faţă încetinirii creşterii economice", a declarat Ewen Cameron Watt, directorul de investiţii al BlackRock, una dintre cele mai mari instituţii financiare la nivel global.

Potrivit lui Ewen Cameron, China - visul frumos al tuturor investitorilor, este economia care urmăreşte cel mai îndeaproape teoriile economiei keynesiene, bazându-se astfel într-o măsură mult prea mare pe politici intervenţioniste. Iar asta, în opinia lui Ewen, este principala cauză pentru care liderii chinezi se vor confrunta cu o încetinire masivă a exporturilor dacă vor continua proiectele de creare a mai multor locuri de muncă, în loc să participe la scoaterea zonei euro din impact.

Investiţia în acţiunile de pe pieţele emergente poate fi profitabilă

image

Indexul MSCI al pieţelor emergente a scăzut cu aproape 20 de procente în cursul anului trecut, ca urmare a preferinţei investitorilor pentru titlurile listate pe pieţele dezvoltate, în detrimentul companiilor de pe pieţele emergente, cum ar fi Brazilia, China şi India.

Tendinţa va înregistra însă o întoarcere radicală în 2012, consideră directorul BlakRock. „Dacă poţi cumpăra acţiuni de pe pieţele emergente cu 30 % mai ieftine, de ce nu ai face-o?" , a răspuns acesta întrebărilor jurnaliştilor Bloomberg.

Guvernanţa corporativă este una din problemele de care se lovesc investitorii de pe pieţele emergente, care au adesea standarde extrem de diferite de cele din ţările dezvoltate. Cu toate astea, riscurile asociate investiţiilor în ţările cu standarde reduse de guvernanţă corporativă sunt deja incluse în valoarea de piaţă a acţiunilor de pe bursele ţărilor dezvoltate, care este cu mult mai mare decât valoarea acţiunilor de pe pieţele emergente.

Acţiunile companiilor americane vor înregistra creşteri în 2012

Spre deosebire de directorul de investiţii al BlakRock însă, Mark Tinker, director al companiei de investiţii Axa Framlington, se arătă mai puţin încrezător în perspectiva acţiunilor de pe pieţele emergente şi le-a spus reporterilor postului de televiziune CNBC, că nu este încă sigur discountul aferent riscurilor asociate unor astfel de plasamente este deja inclus în preţul acţiunilor de pe aceste pieţe.

image

Fondurile Axa Framlington sunt expuse cu aproape 50% din active pe acţiuni americane, care, în opinia analiştilor respectivei companii, vor înregistra creşteri bune anul acesta.

Aşteptările cu privire la profiturile companiilor americane sunt tot mai optimiste, mai ales în urma unor ultime date economice, care sunt mai mult decât favorabile. Datele pozitive despre piaţa muncii şi evoluţia economiei americane, sunt cu mult mai bune decât estimările pieţei, pentru prima dată după 4-5 ani.

Şeful Axa Framlington spune însă că potenţialele schimbări majore de politici în urma alegerilor din America, Franţa şi Taiwan sunt un motiv de mare îngrijorare pentru pieţe, şi aşa explică acesta lipsa unei direcţii clare în pieţele de acţiuni. „O zi creştem, o zi scădem- nimeni nu poate lua decizii clare".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite