2007, anul recordurilor în economia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşteri fără precedent s-au consemnat în aproape toate domeniile de activitate, în timp ce agricultura a traversat cel mai prost an din perioada postdecembristă Primul an după aderarea

Creşteri fără precedent s-au consemnat în aproape toate domeniile de activitate, în timp ce agricultura a traversat cel mai prost an din perioada postdecembristă

Primul an după aderarea la Uniunea Europeană a fost benefic mai mult prin statisticile care arată dezvoltarea explozivă a majorităţii sectoarelor din economie decât prin realizările concrete ale fiecărui angajator sau angajat în parte.

Pe de altă parte, dependenţa de starea vremii, de care încă mai suferă agricultura românească, a făcut ca seceta fără precedent din anul 2007 să provoace efecte devastatoare în industria alimentară şi în celelalte domenii conexe.

Ritmul în care au crescut veniturile salariale în 2007 plasează România pe locul al doilea în UE şi al patrulea în întreaga lume. Vânzările de autovehicule, dar şi ale mai multor categorii de bunuri de larg consum au înregistrat recorduri la care nu se aşteptau nici cei mai optimişti dintre producători. Iar sectorul construcţiilor a înregistrat record după record, trăgând în sus şi industriile furnizoare de materiale.

Aceste veşti bune sunt însă contrabalansate de rezultatele nefaste din agricultură, dublate de adâncirea crizei de forţă de muncă - fenomene care au început deja să-şi pună amprenta pe evoluţia inflaţiei, prin creşterea tot mai accelerată a preţurilor.

Pe lângă toate acestea, în economia românească au avut loc şi câteva premiere absolute. Consemnăm, în continuare, cele mai importante evenimente care au marcat principalele domenii de activitate în anul pe care îl încheiem peste numai câteva zile.

Primul an cu pensii obligatorii private

În luna mai a debutat sistemul pensiilor facultative, care a strâns active de peste 8 milioane lei şi circa 45.000 de participanţi până la sfârşitul anului. Pe 17 septembrie a pornit şi pilonul II (obligatoriu), la care au aderat aproximativ 80% din cele 3 milioane de participanţi eligibili.

Primele contribuţii efective la acest sistem sunt aşteptate în luna aprilie a anului 2008, iar valoarea acestora s-ar putea ridica la circa 262 milioane euro, echivalentul a 0,19% din PIB. Startul sistemului privat de pensii s-a făcut cu o întârziere de peste 10 ani faţă de multe ţări europene şi se prevede că va dinamiza economia românească, fiind al doilea sector (după construcţii) în ce priveşte investiţiile.

În sistem au fost agrenaţi peste 220.000 de agenţi de marketing (vânzări pensii) şi peste 500 milioane de euro investiţii ale companiilor.

Evenimentele bursiere ale anului 2007

Cel mai important şi aşteptat eveniment al anului bursier a fost oferta publică iniţială (IPO) a Transgaz. Investitorii au plasat 6,3 miliarde de lei în cadrul ofertei transportatorului de gaze, depăşind de aproape 28 de ori valoarea ofertei.

Lansarea contractelor derivate cu activ suport indicii BET şi BET-FI, în luna septembrie.

Decizia BVB de a unifica funcţia de preşedinte cu cea de director general. Acţionarii BVB au aprobat numirea lui Stere Farmache, directorul general al societăţii, în funcţia de preşedinte al Consiliului Bursei, acesta înlocuindu-l astfel pe Septimiu Stoica. În aceste condiţii, preşedintele Septimiu Stoica şi-a prezentat demisia.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis, la 18 iunie, o decizie potrivit căreia societăţile de administrare a investiţiilor (SAI) nu acţionează în mod concertat cu fondurile de investiţii pe care le administrează. Prin această decizie, CNVM oferă investitorilor mari posibilitatea să evite pragul maxim de deţinere de 1%, care se aplică investitorilor începând din 2006.

Bursa de Valori din Varşovia a devenit acţionar al Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri Sibiu, în urma unei participări la majorarea capitalului social al BMFM Sibiu prin care a dobândit 1,8% din capitalul BMFMS.

Banca americană de investiţii Morgan Stanley a primit avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să deţină în mod indirect, împreună cu persoanele implicate, maximum 5% din drepturile de vot ale BMFMS şi de a prelua 50% din acţiunile HTI Valori Mobiliare.

Alte evenimente care au marcat evoluţia cotaţiilor în piaţă: finalizarea privatizării companiei Electroputere; anularea majorării de capital social (din 2003) de la Oltchim; AVAS a anunţat că va vinde Antibiotice Iaşi prin licitaţie.

Momente-cheie în domeniul bancar în 2007

Intrarea pe piaţă a unor noi jucători: Bank of Cyprus, Millenium Bank şi La Caixa

Fluctuaţiile dobânzii de politică monetară

Declanşarea crizei de personal în sistemul bancar

Extinderea rapidă a infrastructurii bancare (în septembrie erau 5.175 unităţi)

Relaxarea normelor de creditare de către BNR: avansul obligatoriu a fost eliminat, iar gradul de îndatorare al populaţiei a crescut.

Boom în construcţii, în ciuda crizei de forţă de muncă

Deficitul forţei de muncă în construcţii este estimat de specialişti la 150.000 de oameni. Reprezentanţii organizaţiilor sindicale şi patronale reunite sub titulatura Casa Socială a Constructorilor (CSC) ne-au declarat că există 400.000 de oameni angajaţi în construcţii, în timp ce necesarul este de 550.000 de muncitori.
Cu toate acestea, numărul construcţiilor a crescut în 2007 faţă de 2006.

Conform Institutului Naţional de Statistică, numai în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2007 s-au executat cu 34,5% mai multe construcţii decât în acelaşi interval din 2006. Această creştere este evidenţiată la toate tipurile de construcţii. Astfel, la clădiri nerezidenţiale s-a înregistrat un plus de 36,5%, iar la construcţii inginereşti creşterea a fost de 34,8%.

Totodată, în perioada analizată s-au ridicat cu 30,9% mai multe clădiri rezidenţiale. Din punct de vedere al elementelor de structură, creşterile sunt repartizate astfel: lucrările de reparaţii capitale au înregistrat un plus de 34,6%, cele de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 34,5%, iar numărul lucrărilor de construcţii noi s-a mărit cu 34,4%.

Şi nivelul contravenţiilor din domeniu a crescut semnificativ. Dacă în anul 2006 valoarea amenzilor emise de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a fost de 2.916.110 lei, în doar primele trei trimestre ale lui 2007 cuantumul penalităţilor a atins 3.264.810 lei.

Printre cele mai grave contravenţii constatate se numără nerespectarea prevederilor autorizaţiilor de construire, execuţia de lucrări fără autorizaţie, precum şi nerespectarea prevederilor legale privind calitatea în construcţii.

Înmatriculările auto, peste aşteptări

S-a încheiat un prim an în care România a avut statut de membru UE, iar asta s-a simţit şi în piaţa auto. Până în prezent, 2007 este anul cu cel mai mare număr de înmatriculări de autovehicule noi. Vânzările de autoturisme au crescut în primele 11 luni cu 23,7%, la 287.818 de unităţi, potrivit datelor APIA.

La maşinile noi trebuie adăugate şi cele second hand, preşedintele APIA, Brent Valmar estimând că numărul acestora ar putea ajunge la aproape 115.000 de unităţi.

Statisticile au fost făcute numai pe perioada ianuarie-noiembrie, însă decembrie cu siguranţă va avea un aport substanţial la creşterea numărului de înmatriculări, aşa că cifra reală ar putea depăşi 500.000 de unităţi de maşini noi şi rulate. La maşini noi, Dacia este lider deteşat, reuşind să vândă, în perioada ianuarie-noiembrie, 93.762 de automobile, înregistrând o cotă de piaţă de 30%.

Daweoo a comercializat 15.198 unităţi şi a avut o cotă de 4,6% în totalul pieţei. În clasamentul mărcilor de import, Renault conduce cu 29.218 de autovehicule, din care 26.530 de autoturisme, urmat de Volkswagen, cu 23.960 de automobile, respectiv 21.435 de autoturisme, Skoda, cu 21.104 de automobile, din care 21.052 autoturisme, şi Ford, cu 15.483 de autoturisme dintr-un total de 19.501 de automobile.

Pe următoarele locuri se situau la sfârşitul lunii noiembrie Opel, cu 17.456 de automobile, Peugeot, cu 15.784 de autovehicule şi Fiat cu 14.353 de unităţi. Cel mai bine vândute modele au fost Renault Clio - 14.732 unităţi (+ 23,6%), Renault Megane - 10.595 unităţi (+74%), Opel Astra Classic - 8.591 unităţi (+57,2), Chevrolet Aveo - 7.822 unităţi (+107,6) şi Skoda Octavia - 7.093 unităţi (+45,5%).

Doar 58 kilometri de autostradă, în 2007

În acest an au fost în execuţie peste 784 kilometri de autostradă, din care 58 de kilometri au fost recepţionaţi. În 2008 se vor construi peste 800 kilometri de autostradă, din care 127 de kilometri vor fi recepţionaţi.
Proiectele de autostradă în construcţie la ora actuală, Autostrada Transilvania şi Autostrada Bucureşti - Ploieşti, vor fi mai scumpe decât se estimase iniţial. Preţul Autostrăzii Transilvania ar putea creşte de la 2,24 miliarde euro la 5,02 miliarde euro.

Reprezentanţii CNADNR susţin că majorarea este necesară deoarece în construcţie sunt necesare cantităţi mai mari de material decât valorile ţintă stabilite în studiul de prefezabilitate.

Un alt proiect important de autostradă care se va scumpi este Bucureşti - Ploieşti, mai exact tronsonul Moara Vlăsiei - Ploieşti, al cărui preţ se va majora de la 200 milioane de euro la 230 milioane de euro, după ce consorţiul care realizează lucrarea, Spedition UMB - Euro Construct şi PA & CO Internaţional, a solicitat suplimentar 30 milioane de euro.

Deşi lucrările la acest tronson trebuiau începute în luna martie a acestui an, au fost întârziate cu câteva luni din cauza faptului că CNANDR nu a finalizat la timp exproprierile. În luna noiembrie, autorităţile au dat în folosinţă cei 14 kilometri ai Centurii Piteşti, care au costat circa 115 milioane de euro, însă şi acest proiect ar putea fi mai scump cu 20 de milioane de euro.

În luna mai a fost dat în folosinţă tronsonul Drajna - Feteşti al Autostrăzii Soarelui (Coridorul IV de Transport European), astfel încât aceasta a ajuns la 151 de kilometri, între Bucureşti şi Cernavodă.

În lunile august şi noiembrie au fost date în folosinţă două pasaje rutiere suspendate pe Drumul Naţional 1, menite să fluidizeze situaţia traficului care atinge 70.000 de maşini zilnic. (Iulian Buduşan)

Seceta din agricultură a tras în jos economia

Canicula şi seceta înregistrate în România, în 2007, au dus la diminuarea semnificativă a producţiei agricole şi chiar la distrugerea în totalitate a culturilor pe unele suprafeţe din mai multe judeţe ale ţării.

Producţiile agricole obţinute în această toamnă pot fi apreciate drept cele mai scăzute din ultimul secol, fiind comparabile cu cele din anii 1946-1947, care au fost la fel de secetoşi şi cu o producţie agricolă sub potenţialul României. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), seceta din vara anului 2007 a adus prejudicii statului de 388 milioane de euro, reprezentând 0,4% din Produsul Intern Brut.

România a obţinut în acest an o producţie de cereale de peste două ori mai mică decât cea din 2006, dar şi cea mai slabă din ultimii şapte ani. Dacă anul trecut în România au fost obţinute 15,63 milioane tone de cereale, în acest an s-au obţinut numai 7,11 milioane tone de cereale.

Potrivit datelor INS, agricultura a diminuat cu peste 20% creşterea Produsului Intern Brut, în primele nouă luni ale acestui an.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, aprecia că, fără secetă, România ar fi atins o creştere economică de 8,1 la sută în acest an. Efectele secetei au devenit vizibile încă din luna septembrie, influenţând semnificativ preţurile produselor agricole, cu procente cuprinse între 10 şi 40 la sută.

Sistemul fiscal s-a schimbat după aderarea la UE

Firmele din România pot fi scutite de la plata impozitului pe dividendele primite de la filialele sale situate într-un stat membru dacă îndeplinesc mai multe condiţii. Societatea trebuie să fie în România plătitoare de impozit pe profit şi să deţină la data înregistrării venitului din dividende, de cel puţin doi ani, minimum 15% din capitalul social al firmei aflate în UE.

Revenirea la plata în vamă a TVA-ului aferent importurilor din ţări extracomunitare, după ce de la 1 ianuarie 2007 fusese introdusă o facilitate privind neplata în vamă a TVA-ului amintit.

Scăderea taxelor vamale, în special la importurile de electronice şi electrocasnice importate din ţările non-UE.

Introducerea taxei verzi în cazul produselor electronice şi electrocasnice.

Firmele îşi pot achita obligaţiile către bugetul statului virând sumele în doar două conturi.

Impozitarea cu 16% a partajului şi a schimbului imobiliar, ca şi operaţiuni în care se transferă un drept de proprietate. (Dana Banzea)

Anul tranzacţiilor pe piaţa de energie

Semnarea contractului de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud - În luna iunie a acestui an, reprezentanţii Electrica şi ai Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului au semnat cu grupul italian Enel contractul de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud. Enel a oferit pentru preluarea a 67,5% din acţiuni suma de 820 milioane de euro.

Deschiderea 100% a pieţei de energie - Început în 2000, procesul de liberalizare a pieţelor de gaze naturale şi electricitate a fost finalizat la 1 iulie 2007. Practic, de la această dată, toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, sunt liberi să îşi aleagă furnizorul, în funcţie de avantajele ofertelor.

Punerea în funcţiune a reactorului 2 de la Cernavodă - Unitatea a fost conectată la sistemul energetic naţional în data de 7 august şi a atins pentru prima dată 100% din capacitatea nominală pe data de 12 septembrie 2007. Acest fapt permite ca, la 1 ianuarie, tarifele la electricitatea destinată populaţiei să nu crească.

Achiziţia Shell Gas România de către Petrom - Concernul Shell a vândut în luna iunie companiei Petrom afacerile cu gaz petrol lichefiat (GPL) din România. Petrom a achiziţionat 55.53% din acţiunile Shell Gas România şi 60% din acţiunile Trans Gas Services. În urma tranzacţiei, a cărei valoare a fost estimată la 50 milioane de euro, Petrom a devenit lider pe piaţa de GPL.

Vânzarea a 75% din acţiunile The Rompetrol Group - La sfârşitul lunii august, Rompetrol Holding, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat un acord pentru vânzarea către compania de stat KazMunaiGas, din Kazahstan, a unei participaţii de 75% din acţiunile The Rompetrol Group Olanda. În cadrul tranzacţiei grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari.

Tranzacţia Petrom - Petromservice - Compania Petrom a achiziţionat, în luna septembrie, divizia de servicii petroliere din cadrul Petromservice, în schimbul sumei de 328,5 milioane euro. În acest fel, Petrom, controlată de grupul austriac OMV, preia controlul asupra unei activităţi externalizate în 2002. (Teodora Vasâlca)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite