2007, anul invaziei investiţiilor chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

funcţie de capitalul social subscris la nivel local.Investitorii chinezi vor lua cu asalt piaţa românească începând de anul viitor, ţara noastră devenind astfel o adevărată rampă de lansare

funcţie de capitalul social subscris la nivel local.
Investitorii chinezi vor lua cu asalt piaţa românească începând de anul viitor, ţara noastră devenind astfel o adevărată rampă de lansare pentru intrarea pe piaţa europeană. În acest context, oficiali din cadrul instituţiilor române vorbesc deja de o dublare a valorii sumelor investite, cifrate în prezent la 197 milioane de dolari.
Ascensiunea aşteptată a implementării proiectelor de investiţii chinezeşti în ţara noastră este pusă, în principal, pe seama faptului că, după 1 ianuarie 2007, dată ce va consfinţi aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, România devine o zonă-cheie pentru potenţialii investitori care vor să-şi distribuie produsele în ţările europene. În acest sens, agitaţia se face deja simţită. Foarte mulţi investitori chinezi au început deja să prospecteze piaţa românească în căutarea oportunităţilor de dezvoltare, în timp ce altele se află deja în faza dezvoltării de proiecte.
"Printre companiile chineze care vor derula cele mai importante proiecte din punct de vedere al valorii investiţiei se numără Sinoroma, care va construi o fabrică de ţigări la Călăraşi, suma necesară fiind de 100 milioane de euro, dar şi Eurosport DHS, care a investit 6 milioane de euro în producţia de biciclete", au declarat pentru Adevărul oficiali din cadrul Agenţiei Române de Investiţii Străine (ARIS). Potrivit ARIS, o altă firmă chineză, respectiv Wipro, este interesată să deschidă un call-center în Capitală.
Natura investiţiilor, esenţială
Cea mai mare dispută vizavi de posibilitatea extinderii accentuate a investitorilor chinezi rezidă însă în natura acestor investiţii.
"Dacă vorbim de investiţii care să stimuleze producţia şi, implicit, economia ţării noastră, e un lucru bun. Însă, dacă se va perpetua furtul de proprietate intelectuală şi preţurile de dumping cu care ne confruntăm, situaţia nu mai este aşa de roz", spune Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Textilă (FEPAIUS).
Industria de textile din România a fost puternic afectată în ultimii ani de invazia de produse venite din China la preţuri foarte scăzute.
Chiar dacă pe hârtie evoluţia investiţiilor străine chinezeşti se menţine pe un trend ascendent, cu evoluţii ce se anunţă a fi spectaculoase, oficialii români nu se declară atât de optimişti atunci când vine vorba de punerea în aplicare a proiectelor. Gabriel Ghelmegeanu, preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Chineze, este de părere că România riscă să piardă aceste potenţiale investiţii în cazul în care statul va eşua în a le uşura prezenţa în ţara noastră.
"Oamenii de afaceri chinezi caută noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor, însă, dacă nu pregătim terenul pentru a beneficia de aceste investiţii, există riscul ca ele să se îndrepte către alte ţări", spune Ghelmegeanu. Investiţiile nu ar putea fi blocate decât din considerente de ordin birocratic. În speţă, este vorba de noua lege a investiţiilor, aflată în prezent în dezbaterea parlamentului, şi care stabileşte desfiinţarea Agenţiei Române de Investiţii Străine şi înlocuirea ei cu o altă instituţie care să trateze în mod egal atât investitorii străini, cât şi pe cei autohtoni. În plus, potrivit proiectului de lege, sunt păstrate facilităţile ce pot fi acordate, însă la un nivel mai generos, mai ales pentru proiectele de mari dimensiuni. La o investiţie de peste 75 milioane de euro, potenţialii investitori pot avea acces la credite cu dobânzi subvenţionate până la 30% şi garantate de stat în proporţie de 80%.
Conform datelor furnizate de ONRC, la sfârşitul lunii iulie, erau înmatriculate în ţara noastră 8.447 de societăţi cu capital chinez, poziţionând China pe locul 4 în calasmentul efectuat în funcţie de numărul de societăţi. Domeniile către care se îndreaptă cu precădere investiţiile chineze sunt comerţul cu ridicata - 79%, comerţul cu amănuntul - 10%, industrie - 7%.
Complexul Europa, punct de reper
Presa străină, în speţă cotidianul "Herald Tribune", reflectă situaţia investiţiilor chineze din ţara noastră, dând un singur exemplu - complexul Europa. "Chinezii din România îşi desfăşoară nestingheriţi activitatea în complexul Europa", se arată în ediţia online a publicaţiei. De altfel, comerţul practicat în incinta acestui angrou a fost, recent, subiectul unei discuţii între reprezentanţii români şi cei ai Comisiei Europene. "Oficialii Comisiei Europene au atras recent atenţia că persistenţa comerţului stradal şi a celui practicat în incinta Europa este semnul unei economii non-concurenţiale", a precizat Maria Grapini, preşedintele FEPAIUS. Solicitarea comisiei europene prevede ca fiecare ţară care se confruntă cu asemenea probleme să-şi creeze singură organismele care să poată asigura controlul pentru ca piaţa să funcţioneze în condiţii de concurenţă loială.
Cresc importurile
În primele opt luni ale anului în curs, importurile de produse din China au înregistrat o creştere de 4% din total importuri, faţă de 3,7% în perioada similară a anului trecut. Majoritatea importurilor reprezintă produse electronice şi bunuri de larg consum precum calculatoare, telefoane mobile, încălţăminte, îmbrăcăminte, aparate de aer condiţionat sau casetofoane. Potrivit agenţiei de presă, France Press, ce citează un raport dat recent publicităţii, în 2005, 61% din produsele contrafăcute existe pe piaţa românească au provenit din China.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite