Petrom îşi ia adio de la exportul de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat ieri o iniţiativă care interzice exportul de gaze din România până la diversificarea surselor de import.

Măsura loveşte puternic planurile Petrom, care îşi doreşte de mai mulţi ani să exporte gazele ieftine din România. Acestea au acum un preţ de trei ori mai mic decât cele de pe pieţele internaţionale, adică 160 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de peste 500 de dolari.

Interesant este că Guvernul şi-a asumat în faţa FMI că va înlătura tot până ieri, 15 decembrie, toate barierele în calea exportului de gaze.

Deputatul Iulian Iancu, iniţiatorul acestei propuneri, susţine că oficialii de la Bruxelles nu vor ataca în niciun fel decizia Parlamentului, chiar dacă poate fi încadrată la „restricţii în circulaţia mărfurilor".

„Aşa cum 10 ţări din UE au aprobat restricţii în circulaţia forţei de muncă pentru România, argumentând prin situaţia economică dificilă, aceleaşi argumente le vom aduce şi noi", a declarat Iancu, pentru "Adevărul".

Proiectul a fost votat de toate partidele din spectrul parlamentar, primind 256 de voturi „pentru", unul „împotrivă" şi trei abţineri.

România importă din Rusia 20% din consumul de gaze

Iancu declarase recent că exportul de gaze trebuie interzis până ce vom putea diversifica sursele de import, adică până la finalizarea unor proiecte precum Nabucco sau AGRI, prin care vom aduce gaze şi din alte părţi decât din Rusia.

În prezent, România importă circa 20% din consumul de gaze din Rusia. Petrom produce jumătate din gazele interne, iar un export al acestora ar însemna înlocuirea lor cu gaze ruseşti, la preţ triplu.

Oficialii Petrom nu au dorit să comenteze decizia Parlamentului.

Întrebată recent cum va putea ajuta exportul de gaze la creşterea economică a României, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a arătat că orice export este benefic pentru România, contribuind la îmbunătăţirea balanţei comerciale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite