Banca Centrală nu poate ajuta guvernele iresponsabile, avertizează preşedintele BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat că instituţia financiară nu poate ajuta guvernele iresponsabile şi a cerut statelor din Europa să depună eforturi "mai ambiţioase" pentru regulile fiscal.

Trichet, aflat în fruntea BCE, a avertizat că nicio politică monetară nu poate fi un inlocuitor pentru iresponsabilitatea guvernelor europene, relatează Bloomberg.

"Politica monetară nu poate fi un substitut pentru iresponsabilitatea guvernelor. Europa nu-şi poate permite să se odihnească la mijlocul drumului. Trebuie să fim mai ambiţioşi. Propunerile pe care le-am vazut la Bruxelles nu merg destul de departe din punctul de vedere al BCE", a declarat Jean-Claude Trichet.

"Ar trebui să fim mai rigizi în aplicarea sancţiunilor, în cazul încălcării regulilor", a atenţionat, totodată, preşedintele BCE.

Afirmaţiile şefului Băncii Centrale au fost făcute în contextul în care costurile de asigurare împotriva riscului de neplată a datoriilor (credit default swap - CDS) au atind niveluri record, vineri, în cazul Belgiei şi Irlandei. Aceste costuri au urcat şi pentru Portugalia şi Italia, informează Mediafax.

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană s-au angajat să înăsprească regulile referitoare la deficitul bugetar în cadrul eforturilor de combatere a crizei datoriilor din regiune, însă nu au dat curs cererii BCE de a introduce penalităţi mai automate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite