Statul a ieşit din criză, populaţia mai aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trimestrul al doilea, consumul gospodăriilor a crescut doar cu 0,5% faţă de primul trimestru, în timp ce administraţia publică a cheltuit cu 14% mai mult, iar investiţiile au scăzut cu peste 40%. Doar agricultura a avansat serios în trimestrul al doilea, comerţul a stagnat, construcţiile şi industria au scăzut, dar statul a colectat impozite în uşoară creştere.

Creşterea de 0,2% din această vară faţă de prima parte a anului a venit doar din agricultură, arată cifrele detaliate privind evoluţia Produsului Intern Brut din trimestrul al doilea şi semestrul I 2011, comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe partea de formare, contribuţia agriculturii la creşterea PIB a fost de 2,5%; intermedierile financiare şi cele imobiliare au crescut cu 1,2%, în timp ce activităţile din comerţ au stagnat, iar industria şi construcţiile au scăzut cu 0,4%. Pe partea de utilizare se observă însă o creştere masivă, de 14%, a cheltuielilor administraţiei publice, pe fondul unei scăderi abrupte, de 40,9%, a investiţiilor reprezentate de formarea brută de capital. Mai mult, dacă statul şi-a mărit consumul, populaţia a avut un avans extrem de timid al cheltuielilor, de numai 0,5%. Altfel spus, în timp ce românii şi-au drămuit la sânge cheltuielile, administraţia statului şi-a deschis larg vistieria, consumul public ajungând la 9,5 miliarde de lei în trimestrul al doilea.

Din datele privind execuţia bugetară reiese că în trimestrul al doilea statul a mărit cheltuielile cu bunuri şi servicii în proporţie de 25% faţă de trimestrul I, ca şi pe cele de capital, cu aproape 70%, în timp ce cheltuielile de personal au fost menţinute la acelaşi nivel, respectiv 11,9 milioane de lei. „Dacă acest avans al cheltuielilor publice ar fi fost direcţionat către investiţii, n-ar fi rău, problema este ca banii să nu se fi dus în altă parte. Ceea ce mă îngrijorează este scăderea din sectorul de servicii, care trebuia să fie un motor al creşterii, nu o piatră de gâtul economiei", ne-a declarat analistul economic Dragoş Cabat. El a remarcat că la nivelul gospodăriilor populaţiei repornirea consumului a fost mai greoaie în prima parte a anului şi „abia acum, în trimestrul al treilea, se văd creşteri semnificative".

Plusuri pe toată linia în primul semestru

Prima jumătate a acestui an a fost favorabilă creşterii economiei, mai ales pe fondul scăderilor de anul trecut. Industria a avut un avans de 7,3%, agricultura - de 2,5%, iar comerţul şi serviciile - de numai 1%, creşterea per ansamblu a economiei fiind de 1,6% faţă de prima jumătate din anul trecut. Astfel că PIB a ajuns la o valoare de 233,7 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 55,6 miliarde de euro. În trimestrul al doilea, valoarea PIB a fost de 137,6 miliarde de lei (32,7 miliarde de euro).

Creştere de 1,4% faţă de trimestrul II 2010

Datele în serie brută raportate de INS arată o creştere de 1,4% a PIB în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Industria a avansat cu 4,9%, agricultura - cu 3,4%, comerţul şi serviciile - cu 0,9%, iar intermedierile financiare - cu 0,3%.

"Sectorul de servicii trebuia să fie un motor al creşterii, nu o piatră de gâtul economiei."
Dragoş Cabat
analist economic

1,6% Creştere economică. Reprezintă avansul Produsului Intern Brut înregistrat în primul semestru din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010, pe fondul unei creşteri în industrie de aproape 5%.

Decalajele dintre preţuri şi volum se subţiază

Şi în trimestrul al doilea din acest an, volumul activităţilor a evoluat diferit faţă de preţuri. Câteva exemple: agricultura a crescut ca volum cu 2,5%, dar ca preţuri a avansat cu 6,8%; în construcţii, volumul lucrărilor a scăzut cu 0,4%, dar preţurile au crescut cu 2,8%; comerţul a stagnat ca volum, însă ca preţuri a avansat cu 0,7%, iar impozitele colectate au crescut cu 0,4% în volum, însă exprimate în preţuri s-au mărit cu 2,4%. În trimestrele anterioare, aceste decalaje dintre volumul activităţilor şi evoluţia preţurilor erau mult mai mari, principala cauză fiind majorarea TVA de anul trecut.

Suntem în coada clasamentului UE

Aproape toate ţările membre ale Uniunii Europene care au raportat ieri, la Eurostat, datele privind evoluţia PIB din trimestrul al doilea consemnează creşteri cuprinse între 0,1% (Slovenia) şi 2,2% (Letonia) faţă de trimestrul anterior. Franţa şi Portugalia raportează creştere zero, iar Grecia, Irlanda, Luxemburg şi Malta nu au transmis încă datele. Bulgaria ne-a depăşit uşor, cu o creştere economică de 0,3%.

În schimb, comparativ cu trimestrul al doilea din 2010, România a înregistrat cea mai mică creştere economică din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, conform celei de-a doua estimări publicate ieri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). În timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 1,7%, iar zona euro un avans de 1,6% în ritm anual, PIB-ul României a înregistrat o creştere de doar 0,3% în trimestrul doi din 2011 comparativ cu perioada similară din 2010. O performanţă mai slabă decât România a înregistrat doar Portugalia, ţară al cărei PIB a avut o scădere de 0,9%. Grecia, a doua ţară despre care se presupune că şi-a continuat declinul şi în perioada analizată, nu a trimis la Eurostat datele privind evoluţia economiei în trimestrul doi din acest an.

Potrivit Eurostat, economiile statelor baltice au înregistrat cele mai mari creşteri în ritm anual, în Estonia avansul fiind de 8,4%, în Lituania - 6,2 şi în Letonia - 5,7%.  În ceea ce priveşte datele referitoare la evoluţia PIB în trimestrul doi din 2011, comparativ cu precedentele trei luni, atât Uniunea Europeană, cât şi zona euro au înregistrat o creştere trimestrială de 0,2%, similară cu cea înregistrată de România. De altfel, patru state membre UE au înregistrat o creştere trimestrială a PIB de 0,2%: România, Cehia, Spania şi Marea Britanie.

0,2% este media creşterii PIB înregistrată de UE, similară cu evoluţiile din România, Cehia, Spania şi Marea Britanie.

ING Bank: perspective încă timide

„Institutul Naţional de Statistică a publicat cifrele detaliate pivind dinamica Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea din acest an şi, aşa cum anticipam, agricultura a avut o contribuţie importantă la creşterea de 0,2% (0,15 puncte procentuale). În acelaşi timp, se observă o îmbunătăţire în sectorul serviciilor în timp ce contracţia în industrie a fost mai redusă decât ne aşteptam", se arată într-un raport al diviziei de cercetare a pieţelor financiare din cadrul ING Bank România, semnat de economistul-şef al băncii, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

În ansamblu, perspectivele revenirii rămân timide în opinia specialiştilor ING, dar „având în vedere că anul agricol pare să fie unul foarte bun, ne menţinem neschimbată prognoza pentru anul 2011 de creştere de 1,5%". În acelaşi timp, notează experţii ING, astfel de evoluţii sunt „îngrijorătoare pentru creşterea din 2012". Pe partea de utilizare a PIB, specialiştii se aşteaptă la o creştere a consumului privat (care s-a situat la 0,2% „probabil pe fondul producţiei agricole bune ce alimentează componenta de autoconsum") şi la o puternică majorare a investiţiilor. „Cea de-a doua componentă a dezamăgit, înregistrând o creştere de doar 0,2%. Aşa cum ne aşteptam, exporturile nete au avut o contribuţie negativă şi aceasta ar putea persista şi în trimestrul al treilea din acest an", afirmă economiştii.

Cât despre consumul guvernamental, acesta a fost, în opinia specialiştilor ING, „un factor important pentru creşterea economică, pe parcursul celui de-al doilea trimestru din 2011, dar acest lucru este puţin probabil să se repete prea curând şi în mod cert nu este sustenabil".

"Având în vedere că anul agricol pare să fie unul foarte bun, ne menţinem neschimbată prognoza pentru anul 2011 de creştere de 1,5%."
Nicolaie Chidesciuc
economist-şef ING Bank

Vezi AICI PIB-ul pe trimestrul II din 2011 în România

Vezi AICI PIB-ul pe trimestrul II din 2011 în Europa

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite