Situaţia României este mai gravă decât a Greciei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Lăsaţi Grecia! Temeţi-vă de români!“, scriu americanii de la „Forbes“. Analiştii îi contrazic.

Revista americană „Forbes" a publicat ieri pe pagina electronică un articol al cărui titlul ar fi cauzat fiori reci oricărui investitor care şi-a plasat banii în România: „Lăsaţi Grecia! Temeţi-vă de români!". O palmă dură, având în vedere că suntem comparaţi cu o ţară aflată la un pas de incapacitate de plată.

Argumentele ziariştilor americani? Faptul că înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 74% din 2007 până acum, în timp ce, la nivelul UE, reculul a fost de 15%. „Nu toată lumea are nevoie de o maşină nouă, dar acesta este un bun indicator pentru suferinţele prin care trece clasa de mijloc", scriu jurnaliştii de la „Forbes".

CITEŞTE ŞI

Student grec: “Fac facultatea în România, dar mă întorc să muncesc în Grecia. La voi, salariile sunt de mizerie”

Ei amintesc şi de protestele din aceste zile, dar şi de faptul că românii care lucrează în străinătate trimit mai puţini bani în ţară. „Se acordă prea multă atenţie cazurilor precum cel al Greciei pentru că majoritatea datoriei acesteia este către grupuri financiare de importanţă mondială. Aş paria totuşi pe România" este fraza din finalul articolului.

Diferenţe majore

Analiştii români consideră însă că articolul din „Forbes" nu reflectă deloc realitatea. „Mi se pare absurd faptul că România ar avea probleme mai mari decât Grecia. Argumentul legat de scăderea vânzărilor de maşini mă lasă fără vorbe", ne-a declarat analistul financiar Aurelian Dochia.

El a amintit că problema Greciei înseamnă o datorie de 350 de miliarde de euro, adică 160% din PIB, pe care statul elen nu o poate şi nu o va plăti niciodată. Mai mult, Atena se luptă cu deficite care se încăpăţânează să rămână peste 10%.

„România, în ciuda dificultăţilor, este în echilibru", susţine analistul. Dochia a mai arătat şi faptul că pieţele financiare nu au fost influenţate de manifestaţiile din ultimele zile din România. „Desigur că protestele nu fac bine. Dar CDS-urile României (prima de risc - n.r.) nu au crescut din cauza protestelor, ci sunt la acelaşi nivel de mai multe luni", a precizat Dochia.

Opinia sa privind discrepanţele majore dintre Grecia şi România în favoarea ţării noastre este împărtăşită şi de analistul Bogdan Glăvan. „Grecia este în continuare în solvabilitate. Cei de la «Forbes» ar trebui să specifice asta în articol şi să spună dacă România este sau nu", a argumentat Glăvan.

În opinia sa, România poate fi comparată cu Grecia, dar din alte puncte de vedere. „De exemplu, ambele guverne au cheltuit nesăbuit. Alt exemplu este faptul că Grecia s-a bazat foarte mult pe asistenţa financiară europeană, iar noi facem la fel", a susţinut Glăvan.

Moody's: Protestele dăunează

Protestele au un impact negativ pentru ratingul României, a transmis ieri Moody's. Protestele fac mai dificilă pentru Guvern continuarea reformelor structurale şi fiscale, susţin analiştii agenţiei. „Efectul asupra ratingului României ar fi pozitiv dacă forma finală a legii întruneşte condiţiile impuse de FMI, UE şi Banca Mondială", mai spun cei de la Moody's, citaţi de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite