Scenariile ING Bank: Decizia Curţii Constituţionale se va resimţi negativ în pieţe, indiferent care va fi ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenariile ING susţin că niciuna dintre variantele pe care le are la dispoziţie CCR nu e pozitivă pentru pieţe.
Scenariile ING susţin că niciuna dintre variantele pe care le are la dispoziţie CCR nu e pozitivă pentru pieţe.

Decizia Curţii Constituţionale, de marţi, privind referendumul nu va avea efecte pozitive indiferent de rezultat, o eventuală invalidare a scrutinului urmând să intensifice tensiunile politice, în timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidenţiale, însoţite de posibile derapaje fiscale.

Aprecierile aparţin lui Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, fiind cuprinse într-o scurtă analiză transmisă luni de bancă.

"Revenirea la putere a preşedintelui suspendat Băsescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declanşa alegeri prezidenţiale anticipate, ar creşte nivelul potenţialelor derapaje fiscale şi, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior", notează Muscalu, potrivit Mediafax.

Ce se întâmplă dacă marţi nu se dă decizia

În plus, în eventualitatea în care Curtea Constituţională nu va anunţa marţi o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pieţei.

ING precizează că această a treia variantă este şi cea mai probabilă, din moment ce o decizie ar avea nevoie de o majoritate de şase voturi, dintre cei nouă judecători ai Curţii.

Ce se întâmplă cu leul

Analiştii ING consideră că aprecierea recentă a leului pare să-şi fi pierdut elanul, idee susţinută, potrivit lor, de mişcările "în lateral" remarcate în piaţă şi de absenţa unui sprijin clar din partea Băncii Naţionale.
"Leul s-ar putea deprecia din nou astăzi (luni - n.r.), dar episoadele recente de (presupusă) intervenţie pe piaţa valutară ar trebui să limiteze scăderea", anticipează Muscalu.

ING Bank estimează că leul va încheia anul la 4,85 de unităţi pentru un euro, cu mult peste cursul actual, de aproximativ 4,5 lei/euro.

Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat săptămâna trecută că rata de schimb valutar este aproape de nivelul de echilibru, având în vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spaţiu de apreciere după ce situaţia va reveni la normal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite