Moment critic în criza euro. Statele rămân fără apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza s-a extins cu repeziciune în statele europene, în ciuda strategiilor elaborate de liderii UE
Criza s-a extins cu repeziciune în statele europene, în ciuda strategiilor elaborate de liderii UE

Decizia agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) de a pune sub supraveghere ratingurile a 15 state din zona euro reprezintă un punct de cotitură în criza care ameninţă să arunce economia europeană iar în recesiune.Practic, statele europene rămân fără apărare în faţa extinderii crizei.

În ciuda tuturor strategiilor elaborate de liderii europeni pentru salvarea zonei euro şi a monedei unice europene (cel puţin trei planuri diferite în ultimele şase luni), situaţia economiei europene continuă să se deterioreze, ameninţând fiecare stat comunitar şi chiar întreaga economie mondială.

Aseară, agenţia de evaluare financiară S&P a decis să pună sub supraveghere ratingurile a 15 state din zona euro, inclusiv pe cele ale statelor cu „notă“ „AAA“ (cea mai bună) - Germania, Austria, Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Olanda.

Practic, asta înseamnă că niciun stat comunitar nu mai este considerat sigur de investitori. Ratingul determină dobânda la care se împrumută statele de pe pieţe. Cum majoritatea acestor ţări rulează deficite bugetare, dobâzile la care se împrumută din pieţele internaţionale de capital sunt foarte importante.

Însă, mai mult decât atât, decizia celor de la S&P zguduie din temelii chiar structura pe care liderii UE sperau să construiască noua economie europeană, care să iasă din criză mai puternică şi mai performantă.



În ciuda fondului de urgenţă (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - EFSF) elaborat în urmă cu un an pentru a salva statele cu probleme, acestea continuă să fie considerate vulnerabile şi ocolite de investitori.

Protestatarii au luat cu asalt sediul Băncii Centrale Europene de la Frankfurt

Mai mult, criza a dărâmat deja barierele aşa-ziselor state PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) şi a început să afecteze ţări din Europa de Est şi chiar din „inima“ zonei euro (până şi puternica Germanie întâmpină probleme când vrea să se împrumute).

La o emisiune de obligaţiuni de la sfârşitul lunii noimebrie, banca centrală a Germaniei a fost nevoită să intervină şi să cumpere mai bine de 40% din totalul obligaţiunilor guvernamentale pe care statul a vrut să le vândă, însă nu a găsit cumpărărtori.

Acum, la fel de tulburător este faptul că Germania, cea mai mare şi mai performantă economie din UE, este pusă laolaltă cu alte state cu probleme din zona euro şi şi-ar putea pierde ratingul „AAA“.

Criza din zona euro continuă


Germania este cel mai mare contributor la EFSF. Franţa este al doilea. Chiar dacă, dintre toate cele şase state cu rating „AAA“ (care, în total, au o contribuţie de 58% la fondul de urgenţă) doar ratingul Franţei va fi redus (S&P avertizează cu o reducere de două treapte, Moody's şi Fitch spun că ar putea face acelaşi lucru), atunci fondul de urgenţă îşi va pierde ratingul „AAA“. Contribuţia Franţei reprezintă 20,3% din capacitatea de creditare a fondului.

Fondul emite obligaţiuni, iar banii obţinuţi în acest fel sunt folosiţi pentru creditarea statelor cu probleme. Prin urmare, EFSF depinde la fel de mult de ratingul pe care îl are. Dacă fondul nu se mai poate împrumuta ieftin, atunci întregul mecanism de salvare – şi ultima plasă de siguranţă – a zonei euro se prăbuşeşte.

Practic, una ca asta ar însemna că liderii europeni nu mai au nicio pârghie în faţa extinderii crizei pe termen scurt. Fondul de urgenţă pentru asta a fost creat – să intervină atunci când un stat nu se mai poate împrumuta la cote sustenabile de pe pieţele internaţionale şi, în acest fel, să oprească extinderea crizei de la un stat la altul.



Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au anunţat că au planuri mari, printre care modificarea tratatelor europene astfel încât să fie corectate dezechilibrele care au permis ca Europa să ajungă în situaţia critică în care se află. Însă pentru toate acestea este nevoie de timp, iar planurile celui mai puternic cuplu din Uniunea Europeană, poreclit de presa internaţională „Merkozy“, nu includ şi soluţii pe termen scurt. Sau cel puţin acestea nu au fost prezentate încă.

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite