Cum profită China de criză pentru a-şi cumpăra influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervele valutare ale Chinei se ridică la 3.200 de miliarde de dolari şi sunt cele mai mari din lume
Rezervele valutare ale Chinei se ridică la 3.200 de miliarde de dolari şi sunt cele mai mari din lume

China încearcă şi reuşeşte să umple vidul de creditare cu care se confruntă Asia ca urmare a problemelor prin care trec marile bănci europene, care îşi limitează operaţiunile din această regiune. Toate împrumuturile pe care Beijingul le acordă către alte state vin însă cu clauze clare în favoarea exportatorilor chinezi.

Companiile asiatice în căutare de lichiditate au înţeles repede că băncile europene au îngheţat practic creditarea în încercarea de a-şi economisi resursele pentru a-şi proteja operaţiunile din Vest. Au găsit însă, la fel de repede, o alternativă.

Băncile chineze se arată mai mult decât bucuroase să preia rolul de „creditor de ultimă instanţă“. Orice împrumut vine însă în condiţii clare. Creditele nu ajută doar la extinderea portofoliilor băncilor, ci ajută la dezvoltarea unor noi pieţe de desfacere pentru exporturile chineze.

„Dacă ajută China, băncile vor împrumuta“, spune Vidham Goyal, profesor de Finanţe la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong.


CITEŞTE ŞI

Europa cere ajutorul Chinei pentru a evita colapsul

Bank of China vrea să intre pe piaţa românească

Începe sfârşitul pentru economia chineză?

„Pentru a putea împrumuta, ai nevoie de multe informaţii despre potenţialul împrumutat. Asta permite băncilor chineze să evalueze dacă este sau nu un client benefic, care va ajuta China“, continuă acesta, citat de Reuters.

Compania Reliance Communications, deţinută de miliardarul indian Anil Ambani, a împrumutat săptămâna aceasta 1,18 miliarde de dolari printr-un credit sindicalizat (la care participă mai multe bănci) de la instituţii de creditare din China.

Împrumutul, la care au contribuit Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Development Bank Corp, Export Import Bank of China şi alte bănci – a fost aprobat cu înţelegerea că Reliance va cumpăra echipamente telecom de la companiile chineze Huawei Technologies şi ZTE Group, au declarat două surse din cadrul băncilor pentru agenţia de ştiri. Clauza nu apare nicăieri în scris.

Companiile indiene preferă să ia credite de la băncile chineze datorită costurilor de împrumut mai mici.

CITEŞTE ŞI

Fuga băncilor europene, pericol pentru economia mondială

Criza credităriiloveşte din nou. Ce ne aşteaptă?

China a învins inflaţia, populaţia suportă costurile

Anil Ambani, fratele mai mic al lui Mukesh Ambani, cel mai bogat om din Asia, a aranjat anul trecut un împrumut în valoare de trei miliarde de dolari pentru compania sa de telefonie mobilă şi pentru o altă companie din cadrul Reliance Group, finalizând înţelegerea cu o clauză prin care se obliga ca o parte din împrumut să fie cheltuită pe echipamente telecom şi energetice de provenienţă chineză.

Nu este nici pe departe prima astfel de iniţiativă din partea Beijingului. În trecut, Reliance Group a cumpărat echipamente în valoare de 10 miliarde de dolari de la Shanghai Electric cu bani de la bănci chineze.

În noiembrie, Bank of China, ICBC şi China Merchants Bank au luat parte la un împrumut sindicalizat (la care au participat 30 de bănci) în valoare de şase miliarde de dolari pentru Duke Energy, care finalizează acum achiziţia Progress Energy pentru a deveni cel mai mare furnizor de utilităţi din SUA. Quid pro qou-ul Chinei în acest credit a fost ca Duke să încheie parteneriate cu companii chineze precum ENN Energy Holdings şi China Huaneng Group pentru a dezvolta împreună oraşe eco şi proiecte bazate pe energie solară.

Imediat după colapsul Lehman Brothers, în 2008, băncile chineze au profitat de criza creditării izbucnită şi au început să acorde tot mai multe împrumuturi în regiune. Iniţiativa este condusă de Bank of China, care, de atunci, a acordat anual împrumuturi în valoare de 13 miliarde de dolari în regiune.

Citeşte mai multe despre interesul pe care China îl are în Europa pe Forbes.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite