Câţi bani mai trimit acasă românii plecaţi la muncă peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii de peste hotare reuşesc să trimită rudelor din ţară bani doar pentru acoperirea cheltuielilor curente
Românii de peste hotare reuşesc să trimită rudelor din ţară bani doar pentru acoperirea cheltuielilor curente

Sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate au crescut uşor în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună din 2011 şi 2010, însă rămân la niveluri semnificativ mai mici faţă de valorile înregistrate în anii de boom economic.

Valoarea transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţia publică, majoritatea fiind remiteri ale românilor de peste hotare, a fost de 240 de milioane de euro în prima lună a acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Suma este cu 10 milioane de euro peste cea înregistrată în ianuarie 2011 şi cu 12 milioane de euro faţă de aceeaşi lună din 2010.

Totuşi, sumele transferate în ţară de românii care muncesc în străinătate au scăzut semnificativ faţă de cele din anii de boom economic. De exemplu, în ianuarie 2012 au fost trimise în ţară cu 154 de milioane de euro mai puţin decât în aceeaşi lună din 2009 şi cu 239 de milioane de euro decât în 2008.

La nivelul întregului an, în 2011 au fost transferate în România cele mai mici sume din ultimii şapte ani. Mai exact, doar 3,58 miliarde de euro au intrat în România sub forma transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţie publică. În 2008, an de boom economic, sumele au valoarea transferurilor a fost aproape dublă, de 6,61 miliarde deb euro.

Românii, loviţi de şomaj în Spania şi în Italia

Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Principala cauză a scăderii dramatice a remiterilor este rata şomajului care a atins cote-record în Spania şi în Italia, acolo unde muncesc cei mai mulţi români. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în ianuaruie la 23,3%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, în Italia, indicatorul a urcat la 9,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite