Analişti: BNR va menţine marţi dobânda de politică monetară la 6,25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie al BNR va decide  mâine menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% şi a nivelului actual al rezervelor minime obligatorii atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută, susţin specialiştii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

În şedinţă de politică monetară, din data de 31 martie, BNR a anunţat că menţine dobânda cheie la 6,25% pentru a şaptea şedinţă consecutivă, şi că reduce ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%.
Majoritatea experţilor anticipează că dobânda de politică monetară va rămâne nemodificată până la sfârşitul acestui an, de 6,25%, însă estimările variază între 5,5% şi 6,75%.

Acest lucru nu este unul neobişnuit, pentru luna martie se estima menţinerea ratei de politică monetară la 6,25%, dar sondajele anterioare prognozau scăderea acesteia la 5,75%.

Pe de altă parte, specialiştii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 6% la finalul anului 2012. Estimările sunt cuprinse între 4,5% şi 7%.

În ceea ce priveşte nivelul rezervelor minime obligatorii, majoritatea analiştilor şi-au exprimat convingerea că rata va rămâne, până la sfârşitul anului, la 20% pentru pasivele în valută şi la 15% pentru resursele în lei.

Pentru 2012, economiştii progozează reducerea rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în valută şi 10% în cazul resurselor în lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite