Amnistie fiscală pentru consultanţi, artişti şi jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul nu va continua procesul pentru plata retroactivă a TVA pe drepturile de autor, iar plafonul de deductibilitate creşte la 220.000 de lei.

O ordonanţă de urgenţă care aduce unele modificări Codului fiscal a fost aprobată ieri de Guvern, una dintre prevederile acesteia constând în creşterea de la 119.000 la 220.000 de lei a plafonului cifrei de afaceri peste care trebuie să te înregistrezi ca plătitor de TVA.

În prezent, contribuabilii care realizează venituri de peste 35.000 de euro calculaţi la cursul din data aderării României la UE (3,38 lei/euro), adică 119.000 de lei pe an, trebuie să se înregistreze la Fisc ca plătitori de TVA. De la 1 iulie 2012, acest plafon va urca la echivalentul a 65.000 de euro, adică 220.000 de lei.

Cei mai mulţi dintre contribuabilii care realizează venituri anuale aflate în apropierea acestei limite sunt cei care prestează servicii plătite în regim de drepturi de autor, adică jurnaliştii, realizatorii şi moderatorii TV, consultanţii şi artiştii (actori, cântăreţi, interpreţi, pictori etc.).

În anii trecuţi, unii dintre aceştia au depăşit plafonul de 35.000 de euro, dar nu s-au înregistrat ca plătitori de TVA, astfel că Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a autosesizat şi, în 2011, sub conducerea lui Sorin Blejnar, le-a cerut plata TVA pentru toţi anii anteriori în care au depăşit acel plafon.

Guvernul depune armele

Împotriva artiştilor şi jurnaliştilor în cauză, Guvernul şi ANAF au declanşat un proces de urmărire în vederea recuperării banilor (TVA, dar şi penalităţile aferente), iar conflictul a trecut prin mai multe etape în justiţie.

Recent, însă, Curtea de Apel a abrogat normele metodologice întocmite de Fiscul condus de Sorin Blejnar, prin care s-a introdus în mod abuziv plata TVA retroactiv pe drepturile de autor.

Hotărârea este supusă recursului, însă statul nu va mai face acest pas după ce premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu ministrul de Finanţe ca să găsească o soluţie pentru anularea TVA la drepturile de autor.

Altfel spus, statul nu mai continuă procesul şi instituie un fel de amnistie fiscală, astfel că artiştii şi - mai ales - jurnaliştii în cauză scapă de această urmărire.

„Aş vrea să dau un semnal foarte clar că, deşi Guvernul actual este şi el criticat, nu trebuie să foloseşti instrumente fiscale ca să lupţi împotriva mass-media", a precizat premierul Victor Ponta.

65.000 de euro este plafonul de venituri anuale (sau cifră de afaceri, după caz) dincolo de care contribuabilii trebuie să se înscrie ca plătitori de TVA.

Măsurile juste ale Guvernului

- Pe lângă majorarea plafonului de deductibilitate a TVA pe veniturile din activităţile independente de la 119.000 la 220.000 de lei şi amnistia fiscală încheiată cu artiştii şi jurnaliştii, Guvernul Ponta a mai adoptat o serie de măsuri ce pot fi considerate juste. Iată câteva dintre ele:

- Introducerea unei taxe „de solidaritate" prin care se va aplica o corecţie de 16% pe veniturile bugetarilor care câştigă peste 4.500 de lei lunar.

- Reducerea cu 30% a cheltuielilor de protocol şi deplasări. Suma astfel strânsă, estimată la peste 1,8 miliarde de lei, va fi utilizată inclusiv pentru reîntregirea salariilor bugetarilor.

- Interzicerea reprezentanţilor statului de a mai face parte din mai multe consilii de administraţie sau adunări generale ale acţionarilor în diverse companii. Participarea acestor demnitari în şedinţele consiliilor de administraţie şi adunărilor generale ale acţionarilor, care era remunerată consistent, a fost limitată la o singură astfel de structură.

- Renunţarea la impozitarea fiecărei tranzacţii în câştig, criticată de jucătorii din piaţa de capital. Guvernul a decis ca impozitarea profitului să fie efectuată anual. Astfel, brokerii vor determina câştigul net anual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite