Cât s-au scumpit legumele şi cerealele în ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile cerealelor şi legumelor au crescut semnificativ în ultimii cinci ani, în unele cazuri chiar dublându-se şi triplându-se. Deşi intermediarii sunt cei care stabilesc preţurile, nici producătorii nu au vândut produsele la preţuri joase. Cele mai mari scumpiri au avut loc chiar anul acesta.

O analiza econtext.ro arată evoluţia preţurilor la cereale şi legume în ultimii cinci ani, pornind de la valorile înaintate de producătorii din domeniul agricol.

Luând în calcul 15 dintre cele mai importante cereal şi legume - grâu, orz, porumb boabe, fasole boabe, floarea soarelui, cartofi de toamnă, varză de toamna, salată de câmp, roşii, usturoi uscat, spanac, morcov, conopidă, castraveţi, ceapă uscată - analiza arată că unele preţuri chiar s-au triplat.

Varza de toamnă mai scumpă cu 184%

Acesta este cazul verzei de toamnă, care în 2007 costa 1,13 lei pe kilogram, la producător, iar în 2011 a ajuns la 3,21 de lei. Cifrele indică o scumpire de 184%.

O altă creştere semnificativă de preţ a înregistrat floarea soarelui. În 2007, aceasta era vândută cu 0,64 de lei pe kilogram, în timp ce anul acesta a ajuns la 1.6 lei, având un avans de 150%.

Un kilogram de usturoi uscat costa, în 2007, 8,15 lei. Până în prezent, preţul a crescut cu 131%, ajungând la 18,86 de lei pe kilogram, la producători. Cartofii de toamnă s-au scumpit, la rândul lor, cu 125% iar grâu cu 94%.

Majoritatea legumelor şi cerealelor s-au scumpit cu peste 40%

La 13 din cele 15 produse alese pentru analiză de econtext.ro, preţurile au crescut cu peste 40% în ultimii cinci ani. Exista şi două excepţii: salata de câmp s-a scumpit în ultimii cinci ani "doar" cu 6,5%, iar castraveţii s-au ieftinit cu 16%. De la 2,18 lei pe kilogram în 2007 au ajuns la 1,83 în al doilea trimestru al anului 2011.

Click AICI pentru a vedea preturile la producator ale cerealelor si legumelor in ultimii cinci ani (trimestrul doi din fiecare an)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite