Spam-ul, oaia neagră a internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spam-ul, oaia neagră a internetului
Spam-ul, oaia neagră a internetului

Din cele 22 de e-mailuri descărcate zilnic de un angajat, mai mult de jumătate sunt nesolicitate. O firmă cu 30 de salariaţi pierde 4.000 de euro anual dacă fiecare angajat petrece 30 de secunde cu citirea sau ştergerea fiecăruia dintre mesajele trimise abuziv.

Ora 9.00 AM. Ajungi la serviciu. Primul lucru pe care îl faci înainte de a-ţi bea cafeaua de dimineaţă este să îţi verifici e-mailul. Majoritatea celor care respectă acest program ştiu cât de greu este să identifici mesajele cu adevărat importante în aglomeraţia de promoţii pe care le primeşti zilnic.

O societate cu doar 20-30 de angajaţi primeşte până la 200.000 de mesaje nesolicitate într-un an, se arată într-un studiu al firmei IT Assist.

„Dacă un angajat consumă 30 secunde cu descărcarea, citirea sau ştergerea fiecăruia dintre aceste mesaje, rezultă o pierdere de 1.250 ore lucrătoare pe an. Asta înseamnă aproximativ 4.000 de euro pe an, calculaţi la un cost mediu cu fiecare angajat de numai 500 de euro pe lună“, explică Mircea Mitu, director tehnic IT Assist.

În cazul unei firme mai mari, costurile sunt pe măsură. Într‑o companie cu 40 de angajaţi, unde costul cu un angajat ajunge la 1.000 de euro pe lună, pierderile totale cauzate de mesajele nesolicitate ajung şi la 10.000 de euro pe an.

Spam-ul afectează credibilitatea firmei

Există firme ce aleg să trimită mesaje comerciale cumpărând baze de date de la terţi. „Pare o metodă ieftină să cumperi o listă de două milioane de adrese de e-mail şi apoi să te aştepţi la o recuperare a investiţiei substanţială. Dacă adresele lor sunt valabile, ei se vor trezi în căsuţa de e‑mail cu informaţii de care nu au nevoie, iar şansele să‑ţi citească ţie oferta sunt foarte mici“, explică Liviu Taloi, consultant în comerţ online. Iar utilizatorul are un rol important aici şi poate stopa acest fenomen.

„Poate raporta acest gen de fenomen către organele legale abilitate să soluţioneze acest gen de probleme, dar când este sigur că nu a optat pentru primirea acestui tip de e-mail promoţional“, spune Liviu Anghel, Senior Solution Architect în cadrul Gecad Technologies.

Mai mult, orice firmă trebuie să folosească un server de mesagerie ce oferă protecţie împotriva unor astfel de mesaje. Dacă în viaţa de zi cu zi un client supărat pe o companie reclamă acest lucru la încă 10 prieteni, în internet viteza şi puterea de a lansa un atac asupra unui brand sunt mult mai mari.

„Gândiţi‑vă câţi prieteni virtuali are un utilizator activ al unei reţele sociale, precum Facebook. Sunt suficienţi câţiva din lista aceea de două milioane să ridice semne de întrebare şi să înceapă să vorbească despre spammerul respectiv“, adaugă Taloi.

Mesajele nedorite ce poluează căsuţa electronică se pare că au un efect distrugător şi asupra mediului. Ele emit în fiecare an o cantitate de dioxid de carbon la fel de mare cu aceea eliberată în atmosferă de 3,1 milioane de automobile, potrivit unui studiu realizat de compania de securitate McAfee.

Amenzi pentru firmele-problemă

Specialiştii spun că este mult mai greu să nu laşi „urme“ în sfera informaţională decât ţi-ar fi în viaţa reală. „Activitatea unui spammer poate fi detectată până la sursă“, spune Anghel.

Şi asta cu ajutorul legilor ce îi obligă pe providerii de internet (companiile ce oferă internet) să păstreze liste cu activitatea utilizatorilor lor. Aşa, se poate afla identitatea reală a persoanei care trimite mesaje de tip spam.

Sancţiunile, în cifre

În 2009, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dat trei amenzi pentru transmiterea de mesaje comerciale nesolicitate. Cuantumul total al sancţiunilor aplicate pentru această activitate a fost de 20.000 de lei.

Amenda pentru trimiterea de mesaje de tip spam porneşte de la 5.000 de lei şi poate ajunge până la 100.000 de lei. Pentru societăţile comerciale cu o cifră de afaceri de peste cinci milioane de lei, sancţiunea poate fi în cuantum de până la 2% din cifra de afaceri.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite