Bugetarii: mulţi şi ineficienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are 80 de funcţionari publici la mia de locuitori, cu 14% mai mult decât Germania. Faptul că sistemul public din ţara noastră este „obez“ este recunoscut chiar de autorităţi. Problema rămâne, însă, lipsa de competenţă a funcţionarilor.

În 2008, pe statele de plată ale celui mai mare angajator – statul român – figurau 1,72 de milioane de persoane, potrivit celui mai recent studiu al firmei de consultanţă A.T. Kearney. Cu trei ani în urmă, erau cu 10% mai mulţi salariaţi. Mai precis 1,92  de milioane de bugetari.

Ca urmare a reformelor economice şi a privatizărilor, numărul bugetarilor a scăzut constant în toată Europa. Astfel, în Bulgaria şi în Ungaria declinul a fost, în decurs de trei ani, de 7,7%, respectiv de 6%. Cifrele mai arată că sub România, ca număr de funcţionari la stat, se află Italia, Spania şi Germania.

Italia are cu 30% mai puţini bugetari decât ţara noastră, Spania, cu 22% mai puţin, iar Germania – cu 14% sub nivelul de la noi. În privinţa Germaniei, studiul precizează că ultimele cifre disponibile sunt cele pe 2007, dar având în vedere că această ţară numără o populaţie de 82 de milioane de locuitori datele devin relevante.

Unde sunt cei mai mulţi bugetari

Cifrele arată că sectorul apărării şi al administraţiei publice a absorbit cea mai mare parte a funcţionarilor. Aici găsim 22,1 angajaţi la mia de locuitori, număr comparabil cu Italia, dar mai puţini ca în Spania, cu 27,4 salariaţi la o mie de locuitori.

Educaţia are doar 17,3 angajaţi la mia de locuitori, spre deosebire de Bulgaria, unde sunt 22,5 bugetari. Un domeniu unde stăm mai bine în comparaţie cu statele europene, doar în ceea ce priveşte numărul de salariaţi repartizaţi, este sectorul sănătăţii şi asistenţei sociale.

România are 14,6 angajaţi, în timp ce Italia are 12,6 bugetari la mia de locuitori. Dar dacă avem mai mulţi funcţionari publici nu înseamnă automat că va creşte şi valoarea serviciilor prestate de aceştia.

„Contează cât de eficienţi sunt, este posibil ca tehnologia folosită să fie mult mai dezvoltată, iar Italia să-şi permită să susţină mai puţini angajaţi în sector“, explică Laurian Lungu, managing partener Macroanalitica.

Norvegia, prima pe listă

Norvegia se poate lăuda cu cei mai mulţi bugetari la mia de locuitori, 182 de persoane, cu 127% mai mulţi decât în România. Totuşi, spun analiştii, ţările nordice justifică acest număr prin nivelul ridicat al taxelor. „În Norvegia, de exemplu, impozitul pe profit este de 49%, deci sunt mult mai mulţi bani ce se duc spre bugetul de stat“, spune Liviu Voinea, analist la Grupul de Economie Aplicată.

Opinia lui este susţinută şi de Laurian Lungu. „În Suedia nivelul de colectare al taxelor este mult mai mare, cheltuielile bugetare au o pondere de aproape 50% din Produsul Intern Brut (PIB), pe când la noi au ajuns la 32% din PIB“, spune el. Voinea consideră că în România veniturile colectate din taxe sunt mai mici, iar aparatul de stat este foarte mare. „Administraţia locală, în principal, face o risipă de bani foarte mare“, adaugă Voinea. La polul opus stau Italia şi Spania, cu 61, respectiv 65 de funcţionari publici.

image

Faptul că România are mai mulţi funcţionari publici decât Italia şi Spania este pus de analist pe seama guvernului care a angajat peste măsură. „Avem un aparat administrativ supradimensionat, sunt unele sectoare ce au prea mulţi angajaţi şi unele prea puţini. Trebuie făcută o eficientizare, trebuie să reducem posturile după anumite criterii, nu doar să disponibilizăm“, mai spune analistul GEA.

În plus, schema administrativă a fost „umflată“ în ultimii cinci sau şase ani, potrivit lui Dragoş Cabat, analist financiar. Şi Lungu este de aceeaşi părere, faptul că o parte a funcţionarilor, dar şi a agenţiilor nu îşi justifică existenţa. „Aici s-ar putea face o economie, iar obiectivele instituţiilor ar trebui să fie trasate clar, sunt multe care au aceleaşi atribuţii“, declară el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite