Câştigătorul premiului Nobel pentru Economie: "Europa se îndreaptă către sinucidere!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul economist susţine că măsurile de austeritate nu vor aduce o îmbunătăţire pe pieţele din zona euro, ci din contră, vor accentua criza financiară.

"Măsurile de austeritate conduc Europa către pe o cale dezastruoasă", a declarat acesta la un grup de discuţii din Viena.

„Cred că Europa se îndreaptă către sinucidere", a mai spus Stiglitz, potrivit Reuters. „Reducerea creşterii economice aduce cu sine creşterea deficitului şi nu invers. Acest lucru va duce la creşterea şomajului care va fi inacceptabil politic şi va face ca deficitele se agraveaza", a mai adăugat el.

Stiglitz crede că, în ultimul timp, economiştii şi-au schimbat orientarea către politicile care să promoveze creşterea economică, în defavoarea celor de austeritate.

Mulţi cred că susţinerea candidatului francez Francois Hollande - un socialist care susţine că va renegocia codul fiscal european şi va urmări să facă anumite schimbări la nivelul mandatului Băncii Centrale Europene - este un indiciu al unei schimbări politice mai mari.

„Ceea ce au deci ei în decembrie este o reţetă pentru a se asigura că zona euro, aşa cum o ştim noi, va muri", a spus renumitul economist, difuzat de un post de radio austriac. El a subliniat însă că, o uniune monetară compusă exclusiv din cele mai puternice ţări din Europa de Nord ar putea supravieţui.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite