Românii au cumpărat chiar de cinci ori mai mult euro decât într-o zi obişnuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au stat la cozi, astăzi, pentru a cumpăra valută, cererea pentru euro crescând semnificativ atât la casele de schimb ale băncilor, cât şi la cele independente. Faţă de o zi obişnuită, populaţia a cumpărat de două ori mai multă valută, iar în unele cazuri cererea a fost chiar de cinci ori mai mare.

"Enorm de mult a crescut cererea pentru euro . Pot spune că astăzi singurele operaţiuni au fost de vânzarea de euro. Vânzările au explodat. Cererea a fost de cel puţin cinci ori mai mare decât într-o zi obişnuită", a declarat administratorul casei de schimb Luxor, Andrei Sterescu, cu unităţi deschise în Bucureşti şi Arad.

Citeşte şi:
Specialiştii BNR: "Euro ar putea să urce până la 6 lei"
Euro atinge maximul istoric - 4,3257 lei

Românii au format cozi şi la majoritatea suscursalelor bancare unde există case de schimb. La trezoreria BCR operaţiunile cu valută au fost vizibil mai ridicate decât într-o zi normală. "Au fost volume mai mari per total, iar la sume mici trendul a fost şi mai accentuat. Datele finale vor fi centralizate marţi dimineaţă, astfel că nu putem oferi în acest moment un ordin exact de mărime", a declarat directorul de comunicrae externă al BCR, Ionuţ Stanimir, citat de Mediafax.

Fie că se prezentau la ghişeele băncilor ca persoane fizice, fie ca reprezentanţi ai companiilor, românii au recurs la serviciile de schimb valutar chiar şi pentru sume mari, pentru care, în mod normal, se anunţă anticipat sucursala bancară ca, în momentul efectuării operaţiunii, să existe suficient numerar în unitate.

Şi Piraeus Bank a înregistrat o creştere semnificativă a cererii pentru moneda europeană. "Comparativ cu vineri a existat o creştere a volumului şi numărului de tranzacţii cu valută de 50%, iar faţă de o zi obişnuită tranzacţiile au fost aproximativ de două ori mai ridicate", a afirmat Alina Piciorea, şefa departamentului de vânzări corporate şi retail din trezoreria Piraeus Bank.

"Jumătate din mişcarea de curs din ultimele zile a fost rezultatul unor mesaje de panică, privind o depreciere până la nivele de 5 sau 7 lei/euro", a explicat Dorin Badea, directorului trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank.

Leul a continuat să se deprecieze azi în raport cu euro, Banca Naţională a României (BNR) anunţând o referinţă- record de 4,3257 lei/euro. Acesta este maximul istoric de la introducerea monedei euro.

De la începutul anului, euro s-a scumpit cu 9,92 bani, iar faţă de referinţa precedentă cursul a urcat cu 4,49 bani. Cea ma ridicată cotaţie de până acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicată de BNR la 22 ianuarie 2009.

Deprecierea de astăzi a leului a fost determinată de îngrijorarea clienţilor comerciali pe fondul declaraţiilor lui Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR, care a spus că paritatea ar putea ajunge în "bălării", până la 5-6 lei pentru un euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite