Vom importa produse mai ieftine din America Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană şi America Centrală au ajuns la un acord privind liberalizarea comerţulului între cele două regiuni, care va intra în vigoare la sfârşitul acestui an, odată cu ratificarea sa de către legislativul european.

Potrivit „Wall Street Journal", noul acord va duce la ieftinirea produselor importate din ţări precum Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua şi Panama. Anul trecut, Uniunea Europeană a avut relaţii comerciale în valoare de 12 miliarde de dolari cu aceste state.

Atât ţările europene, cât şi cele din America Centrală vor elimina barierele birocratice, iar vehiculele de transport al mărfii din Uniunea Europeană vor avea acces gratuit timp de 10 ani.

Relaţiile comerciale ale României cu statele din America Centrală sunt destul de slabe, potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.

„Este o piaţă pe care am cam pierdut-o după 1990. România era foarte cunoscută acolo pentru echipamentele de transport, autobuze, troleibuze, pe care le exportam", ne-a declarat Ionescu.

În schimb, aducem din acea zonă fructe, minereuri şi diverse materii prime. Reprezentantul ANEIR a mai spus că noul acord este o mare oportunitate pentru România în contextul actual în care dolarul, monedă în care se realizează schimburile comerciale cu această regiune, s-a apreciat considerabil comparativ cu leul.

Noi acorduri ale UE

Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, a anunţat începerea discuţiilor pentru acorduri similare cu mai multe ţări din America Latină. Negocierile, începute în 1999, au fost sistate în 2004, pentru că Europa nu a vrut să renunţe la subvenţiile din agricultură.

Beneficii

În urma acordului, economiile la importurile de banane în UE sunt estimate la 50 de milioane de euro pe an. Totodată, vor creşte importurile de carne de vită şi orez, produse care se vor ieftini.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite