Vasilescu: Nu se pot evalua intervenţiile BNR. Unii analişti continuă seria de calcule fanteziste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii nu pot estima intervenţiile BNR, pentru că nu deţin datele suficiente pentru a evalua corect dacă banca centrală a intervenit sau nu în piaţa valutară şi mai ales cu ce sume, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a explicat că intervenţiile Băncii Centrale nu sunt concentrate, iar calculele făcute în mai de unele bănci au fost eronat şi pentru că nu luat în considerare faptul că băncile şi-au redus cu întârziere sumele eliberate din RMO, transmite Mediafax.

"Unii analişti continuă seria de calcule fanteziste. Ei vin acum şi ne vând pe piaţă ideea că BNR ar fi pus în joc, în luna mai, între 700 de milioane şi un miliard de euro pentru a împiedica deprecierea monedei naţionale. Mai mult, chiar pentru a fixa cursul la 4,13 lei/euro", a spus Adrian Vasilescu.

"Vreau să subliniez, pentru a nu ştiu câta oară, că niciodată încercările unei singure bănci de a calcula cât cumpără sau vinde BNR nu duc la rezultate exacte. Ele sunt mereu pe lângă adevăr. E firesc să fie aşa, pentru că intervenţiile BNR nu sunt concentrate, ele sunt diversificate la nivelul întregii pieţe", a subliniat oficialul BNR.

Potrivit unei estimări realizate de analiştii ING Bank, BNR a vândut, în a doua parte a lunii mai, între 700 milioane euro şi un miliard de euro pentru a împiedica deprecierea monedei naţionale dincolo de nivelul de 4,14 lei/euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite