VIDEO Voiculescu şi Vlădescu s-au contrat la Antena 3 iar ministrul a vrut să plece din emisiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Voiculescu i-a sugerat ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, o metodă de optimizare a economiei româneşti, cu scopul de a se evita reducerea salariilor şi pensiilor, timp în care ministrul a luat notiţe.

Parlamentarul a mai previzionat în direct la Antena 3 că delegaţia FMI va reveni în ţară peste 2-3 luni şi şi-a manifestat lipsa de încredere în puterea ministrului Finanţelor.

"În afara celor două măsuri sau pachet de măsuri mai există o cale, domnule ministru, calea optimizării a ceea ce avem, pentru că la ora actuală, în România, există o clasă antreprenorială, investitori străini, bugetari, pensionari", a spus Voiculescu în emisiunea Gabrielei Vrânceanu Firea.  

"Eu cred că un lucru înţelept ar fi fost să ne uităm întâi la societatea românească, inclusiv la economia românească şi să facem o fotografie să vedem unde putem optimiza, ce putem upgrada, ce putem realiza astfel încât să nu fie nevoie să tăiem salariile şi pensiile, şi nici măcar să creştem impozitele şi taxele", a mai spus Dan Voiculescu.  

Soluţia optimizării economiei româneşti pregătită de Voiculescu

-cheltuielile cu achiziţiile publice - în trimestrul I din 2010 au fost de 1,1% din PIB. Aceste cheltuieli sunt făcute în principal din fondul special de pentru asigurările de sănătate, 37% autorităţile locale, peste care se suprapun şi anumite entităţi, 12% bugetul de stat.
    Propunere: autorităţile locale care gestionează 2,1% din PIB pentru achiziţii să fie reduse cu 50%

-îngheţatrea investiţiilor care nu se finalizează în acest an pentru că nu sunt investiţii vitale pentru poporul român. Autorităţile locale au aproximativ 52% din aceste investiţii.
    Propunere: reducerea cu 50% a investiţiilor de capital pentru că nu sunt vitale, cum este salariul sau pensia

-reducerea cheltuielilor pe termen scurt:
  *reducerea cheltuielilor cu achiziţiile de bunuri şi servicii - 1% din PIB
  *pentru 6 luni care au mai rămas - cu 1% din PIB
  *reducerea cheltuielilor cu achiziţii de capital - 1% din PIB
  *reducerea contribuţiilro pentru Pilonul II de pensii - 0,2% din PIB


Sebastian Vlădescu a vrut să părăsească emisiunea pentru că se aştepta la o discuţie tehnică, nu una politică: "Eu sunt foarte fericit că m-aţi invitat şi sunt foarte fericit că am venit pe o promisiune că vom discutat economie şi nu politică. De o jumătate de oră discutăm doar politică. A face politică e un recurs inutil în momentul de faţă."

Ministrul Finanţelor a reproşat faptul că anul trecut niciun parlamentar nu a avut o iniţiativă legislativă referitor la diminuarea evaziunii fiscale. "Vrem să ajustăm sistemul, să ducem plata tuturor pensiilor în zona în care ele să poată fi plătite şi azi şi peste zece ani. Nu sunt mazeta nimănui. Bugetul României nu este un sac fără fund", a mai spus ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite