VIDEO Vacanţele în Rusia prind din nou la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, Rusia este vizitată de aproximativ 2.000 de turişti români. Extrem de puţin comparativ cu anii ’80, însă numărul acestora creşte cu aproximativ 10% de la an la an. O excursie de o săptămână la Moscova sau la Sankt Petersburg costă în jur de 1.000 de euro de persoană, cu peste 30% mai scump decât un sejur la Paris sau la Viena.

După Revoluţia din 1989, românii, sătui de comunism şi dornici de libertate şi de democraţie, au refuzat să mai viziteze în scop turistic fostele ţări ale URSS, în favoarea ţărilor occidentale. Acum, la 20 de ani de la căderea regimului comunist, turiştii amatori de istorie, de cultură şi de lux, dar şi cu dare de mână, au găsit în Rusia o nouă destinaţie de vacanţă.

Anual, în Rusia merg în jur de 2.000 de turişti români, iar numărul acestora creşte constant cu peste 10% de la an la an, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Motivul? Rusia este o ţară impresionantă care se ridică la standardele celor mai pretenţioşi turişti, care găsesc aici tot ce vor: mare, munte, gheţari, bogăţie luxuriantă şi sărăcie la un loc, dar şi foarte multă istorie, cultură şi bun-gust.

Nopţi şi zile polare la Sankt Petersburg

Cele mai căutate destinaţii din Rusia sunt oraşele Sankt Petersburg şi Moscova, urmate de croazierele pe Volga sau de excursiile în Siberia. Dintre acestea, Sankt Petersburg este, de departe, cea mai solicitată destinaţie, datorită istoriei pe care turiştii o găsesc la tot pasul.

Amplasat pe ţărmul Mării Baltice şi străbătut de canalele fluviului Neva, care seamănă cu cele din Veneţia, Sankt Petersburg, fost Petrograd şi Leningrad, fascinează prin detaliile arhitecturale variate: bulevarde largi, spaţii vaste, grădini şi parcuri, monumente, sculpturi şi peste 300 de poduri.

Sankt Petersburg mai este denumit şi oraşul palatelor, cele mai renumite fiind palatele de vară şi de iarnă ale Ţarului Petru Cel Mare, Stroganov (Muzeul Figurilor de Ceară) şi Şuvalov (unde a fost ucis Rasputin). De asemenea, merită vizitate şi Biserica Sfântului Isaac şi Catedrala Petru şi Pavel, care este simbolul oraşului şi care adăposteşte cavoul lui Petru cel Mare şi ale altor împăraţi ai Rusiei.

Alte atracţii ale oraşului de pe Neva sunt nopţile polare. Astfel, în lunile mai, iunie şi iulie este ziuă tot timpul, chiar şi la miezul nopţii, iar în lunile de iarnă noaptea se instalează încă de la orele prânzului.



În vizită la Kremlin

image

Pasionaţii de frumos pot vedea pe viu faimoasele balete ruseşti



Un alt oraş extrem de interesant este Moscova, vizitată în special de turiştii cu venituri peste medie, datorită faptului că este unul dintre cele mai scumpe capitale din lume. Principalele obiective turistice sunt simbolurile oraşului – Kremlinul, unde se află sediul guvernului, şi Piaţa Roşie.

Totodată, în Moscova sunt foarte multe muzee, cele mai importante fiind Galeria de Artă Tretyakov, Muzeul de Artă Puşkin, Muzeul Central Lenin, Muzeul Oriental al Culturii şi Grădina Botanică a Academiei Ştiinţei Ruseşti.

Pasionaţii de shopping se vor simţi în largul lor, deoarece atât în Moscova cât şi în Sankt Petersburg, pe bulevardele largi există foarte multe magazine unde se găsesc aproape toate brandurile internaţionale. De asemenea, din Rusia se pot cumpăra blănuri la preţuri destul de avantajoase, bijuterii din aur şi, bineînţeles, votcă şi caviar.

Turiştii care vor să călătorească în Rusia trrebuie să deţină paşaport valabil şi să-şi procure viză de la Ambasada din Bucureşti. Taxa de viză este de 35 de euro de persoană.


Ucraina nu mai atrage turişti

Chiar dacă înainte de 1990, oraşele ucrainene Kiev şi Odessa erau destinaţiile preferate ale românilor, acum aceştia nu se mai înghesuie să le viziteze. „Preţurile sunt foarte mari, iar numărul românilor care vizitează Ucraina tinde spre zero“, declară Svetlana Skorik, managerul agenţiei de turism ucraineano-română, Sun Paradise.

Nu la fel se întâmplă şi cu ucrainienii, care vin cu miile în România pentru a-şi petrece concediile. „Ucrainenii caută, în special, circuitele de o săptămână, care includ Bucovina, Maramureş, Transilvania şi Bucureşti, şi care costă între 175 şi 245 de euro de persoană, dar şi Poiana Braşov, unde vin special pentru a schia“, a conchis Svetlana Skorik.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite