UE, un vis european sau o barcă în derivă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul austriac ratifică Tratatul de aderare a Croaţiei la UE
Parlamentul austriac ratifică Tratatul de aderare a Croaţiei la UE

Cu mai puţin de două luni în urmă, miliardarul american George Soros avertiza, într-un editorial din „Financial Times”, că recesiunea a luat „o întorsătură urâtă”, iar criza datoriilor din zona euro este departe de a se fi încheiat, ajungând într-o „fază letală”. Tot el spunea atunci că Uniunea Europeană nu va supravieţui crizei euro. Aşteptările lui sunt susţinute şi de alţi economişti. Cu toate acestea, sunt

Uniunea Europeană a demarat ieri, la Bruxelles, negocierile de aderare a Muntenegrului, europenii cerând ţării-candidate să garanteze independenţa justiţiei şi să crească lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei, scrie AFP.

Negocierile au fost demarate odată cu summitul european, în timpul unei conferinţe guvernamentale prezidate de Danemarca, ţară care se află la preşedinţia Uniunii până sămbătă. 

Membrii Uniunii Europene acceptaseră deja recomandarea făcută încă de marţi de miniştrii de Externe, aceea de începere a negocierilor de aderare cu Muntenegru. 

Muntenegru are 650.000 de locuitori şi şi-a proclamat independenţa în 2006. Ţara a obţinut statutul oficial de candidată la aderare în decembrie 2010.

Şi Turcia şi Islanda negociază în prezent pentru aderarea la Uniunea Europeană.

"Este o zi foarte importantă pentru Muntenegru, care şi-a început visul său european", a declarat ministrul său de Externe, Milan Rocen, la Bruxelles.

El a reamintit că dacă Muntenegru este "una dintre cele mai tinere ţări din Europa, şi din lume", este de asemenea "o naţiune veche".

Comisarul european privind Integrarea, Stefan Fule, a salutat "consensul" care există în Muntenegru în favoarea aderării. Dar "ţara mai are mult de lucru" înainte de a ajunge în UE, a menţionat acesta.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite