Turcia a fost a doua cea mai rapidă economie din lume în 2011. Pericolul de a fi pe val

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Turciei a crescut anul trecut cu 8,5%, a doua rată de creştere înregistrată la nivel mondial, după China, potrivit datelor oficiale publicate ieri. Cu toate acestea, creşterea de 5,2% înregistrată în ultimul trimestru din 2011 indică o încetinire a activităţii economice, subliniază analiştii. 

Produsul Intern Brut al Turciei s-a ridicat în 2011 la 1,2 trilioane de lire turceşti, echivalentul a 772,2 miliarde de dolari, în timp ce venitul pe cap de locuitor a fost de 10.444 de dolari.

Creşterea semnificativă a economiei turce s-a bazat „pe încredere şi stabilitate”, a spus premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a înregistrat anul trecut a doua cea mai mare creştere economică din lume, după China,  iar la această creştere, investiţiile străine directe vor fi şi mai mari, în prezent fiind insuficiente, a spus Erdogan la Ankara, potrivit ediţiei în limba engleză a „Hurriyet Daily News”.

"Creşterea de 8,5% a economiei turce în 2011 este un rezultat foarte pozitiv, în condiţiile în care atât de multe state din Europa se luptă pentru a obţine chiar şi o creştere de 1%”, a declarat ieri vicepremierul Ali Babacan.

Pentru acest an, Zafer Caglayan, ministrul Economiei din Turcia, estimează o creştere de 5%.

Totuşi, rezultatele din ultimul trimestru, când economia a crescut cu 5,2%, indică o aterizare lentă, într-un mod echilibrat, în conformitate cu obiectivele guvernului, a declarat Mehmet Simsek, ministrul turc al  Finanţelor, pentru agenţia Anatolia.

"Deşi există o încetinire a creşterii consumului şi a investiţiilor, efectele comerţului nostru exterior asupra creşterii economice au fost pozitive”, a spus Simsek. 

"Cu această creştere în trimestru al patrulea din 2011 suntem numărul trei în lume şi, probabil, numărul doi în lume, pentru întreg anul, după China”
, a declarat Nihat Ergun, ministrul turc al Industriei, care se aşteaptă ca economia să crească cu 4% în acest an. 

Turcia se aşteaptă la o aterizare lentă în 2012


Ozgur Altuğ, economist-şef la BGC Partners, se aşteaptă însă la o creştere de numai 2% în 2012, având în vedere evoluţia activităţii sectoarelor economice din ultimul trimestru.

„Când ne uităm la cifrele oficiale privind evoluţiile înregistrate în ultimul trimestru pe sectoare de activitate, vedem că industria prelucrătoare (5,2% creştere an la an), construcţiile (7%), agricultura (6,7%), transporturile (6,8%) şi sănătatea (7,8%) au fost factori cheie pentru avansul din ultimuele trei luni din 2011, însă ar trebui să reţinem că aceste creşteri sunt semnificativ mai mici decât în trimestrele anterioare”
, a explicat  economistul-şef la BGC Partners.

„În ciuda creşterii consumului, importurile s-au contractat în ultimul trimestru din 2011. Creşterea consumului a fost de 3,4%, în timp ce în sectorul privat s-a ridicat la 5,2%, dar importurile au scăzut cu 5%”, a declarat, pentru Reuters, Gülay Elif Girgin, economist la Oyak Investment.

„Acest lucru este interesant. Vom continua să prognozăm o scădere de 2% a PIB în 2012, iar datele privind comerţul exterior pe lunile ianuarie şi februarie susţin această ipoteză. În conformitate cu condiţiile de lichiditate la nivel global, vom vedea o încetinire, o contracţie în acest an ", a spus Gülay Elif Girgin.

"Problema economiei turce este aceea că este bazată pe consum, ceea ce te face să-ţi doreşti o echilibrare a economiei. Cele mai recente cifre relevă această echilibrare, având în vedere că contribuţia consumului la formarea PIB a scăzut, dar preţurile în creştere ale petrolului încetinesc acest prices de ajustare”, a adăugat economistul Emre Deliveli.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite