Ţinta de adoptare a euro nu trebuie schimbată, ne sfătuiesc slovacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată ce s-a stabilit o ţintă de adoptare a monedei unice europene aceasta nu trebuie modificată, iar consensul politic este esenţial, au transmis, ieri, reprezentanţii Băncii Centrale a Slovaciei în cadrul unui eveniment organizat de BNR.

"Implementarea strategiei de adoptare a euro a început cu 6 ani înainte de momentul propriu-zis, în 2003. Noi ne stabileam atunci ca 2009 să fie anul adoptării şi nu ne-am schimbat niciodată această ţintă. Suportul politic a fost esenţial în acest demers", a declarat coordonatorul proiectului de aderare a Slovaciei la zona euro, Igor Barat.

Oficialii slovaci au enumerat şi beneficiile adoptării monedei unice. Cele imediate se referă la eliminarea riscului valutar, la reducerea costurilor de capital şi a celor de tranzacţionare. Aparteneţa la zona euro aduce, totodată, o mai mare rezistenţă la şocurile econmomice, preţuri mult mai transparente şi un echilibru valutar faţă de dolarul american.

Pe termen lung, adoptarea euro creşte activitatea de comerţ, în special exporturile, investiţiile străine directe şi, nu în ultimul rând, nivelul de trai. Slovacia a devenit membră a UE în 2004, iar de la 1 ianuarie 2009 face parte şi din zona euro.

România nu va adera la euro mai devreme de 2015

Ţara noastră a ratat, deja, doi ani de pregătire pentru adoptarea monedei unice europene, iar dacă nu se iau măsuri urgente 2015 va deveni o ţintă mult prea ambiţioasă de aderare la zona euro, este concluzia comună a economiştilor români prezenţi la acelaşi eveniment. "În 2010, trebuie luate măsuri drastice pentru a reuşi să aderăm în 2015", a spus Lucian Anghel, economist-şef BCR.

"2009 este un an ratat pentru asumarea ţintei de aderare la zona euro. Anul 2010 ar putea fi o oportunitate, dar mă îndoiesc că mediul politic va acţiona unitar. De aceea, 2015 este o ţintă mult prea ambiţioasă, şi nu una realistă", a declarat, la rândul său, Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analysts (CFA).

Concluzia economiştilor prezenţi la evenimentul organizat de BNR este aceea că odată ce România şi-a asumat intrarea în zona euro, aceasta trebuie să devină o prioritate naţională. "Măsurile pe care România va trebui să le adopte pentru aderarea la euro sunt în favoarea ţării. Dar trebuie acţionat acum", a precizat Lucian Anghel.

Faptul că Slovacia - a cărei experienţă în adoptarea euro se vrea a fi însuşită şi de BNR - a avut o singură ţintă de aderare, pe care a şi respectat-o, se datorează şi unui bonus primit din partea UE.

"Slovacia a primit un bonus, fiindcă a ştiut cum să convingă", a subliniat Dragoş Cabat. "Noi ne-am luat bonusul când am aderat la UE, deşi datele economice nu ne permiteau. Este puţin probabil să mai primim vreun bonus din partea Uniunii", a spus preşedintele CFA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite