Reducerea TVA nu îi avantajează pe consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducerea TVA nu îi avantajează pe consumatori
Reducerea TVA nu îi avantajează pe consumatori

Experţii fiscali spun că producătorii şi comercianţii nu vor scădea preţurile şi vor găsi portiţe pentru a-şi mări profiturile. Ministerul de Finanţe lucrează, în aceste zile, la cifrele ce ar urma să demonstreze ineficienţa reducerii TVA la unele alimente, argumentul major fiind pierderile la buget.

Reducerea TVA la pâine, carne de pasăre şi lapte, de la 19% la 5%, ar avea un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat, în condiţiile în care veniturile din industria alimentară au cea mai rapidă absorbţie în puşculiţa Finanţelor. Potrivit unor calcule necomunicate oficial de minister, măsura ar reduce veniturile bugetare undeva între 0,4% şi 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB).

Comisia Naţională de Prognoză lansează două scenarii cu privire la impactul asupra inflaţiei, poziţionate, de această dată, în favoarea măsurii. Primul dintre ele arată că o reducere a TVA, începând cu 1 ianuarie 2010, ar scădea rata inflaţiei, ca medie anuală, de la 3,5% la 2,3%.

Al doilea scenariu previzionează că aplicarea acestei măsuri începând cu 1 iulie 2010 ar reduce inflaţia anuală, în medie, de la 3,5% la 2,9%. Dincolo de analizele macro, rămâne efectul asupra buzunarului omului de rând. Iar din comportamentul general al pieţei româneşti nimeni nu poate garanta că acesta va fi unul pozitiv.

Practicile neloiale domină piaţa de produse agro-alimentare. Preţurile la agricultori sunt de trei până la opt ori mai mici decât la consumatorul final. Potrivit Ligii Producătorilor Agricoli (LAPAR), în cazul pâinii există o pronunţată evaziune ce poate creşte dacă se va institui obligaţia reducerii preţului corespunzător reducerii TVA.

„La cereale, totul este la negru. Făina dacă am cumpărat-o la negru, o vând la negru. Acest lucru se transferă la pâine. Ori facem un TVA unitar pe tot lanţul, ori lăsăm nivelul actual. Pe filiera unui lanţ de produs, dacă un segment are TVA mai mare şi altul are TVA mai mic, nu ai făcut nimic. Dimpotrivă, complici şi mai mult hăţişul fiscal”, spune preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu.

„Manevre“ contabile

Experţii fiscali sunt de părere că reducerea selectivă a TVA ar duce la „manevre“ contabile pe partea furnizorilor şi a distribuitorilor. Mai mult, aceştia spun că producătorii nu vor reduce preţurile. „Măsura îi va determina pe furnizori şi supermarketurile să găsească tot felul de soluţii pe partea de încadrare şi de rambursare a TVA pentru a transfera marja de reducere a taxei în profitul lor“, spune Luminiţa Ristea, managing partner Nexia International.

„Nu cred că producătorii vor reduce preţurile cu diferenţa de TVA. Chiar dacă va exista un efect de scădere a preţurilor, acesta va fi temporar. Orice majorare a preţului la utilităţi sau la materii prime se va regăsi în preţul producătorilor, iar reducerea TVA le oferă o marjă suplimentară”, precizează Luminiţa Ristea. „În încercarea de a-şi acoperi alte pierderi generate de criză, producătorii şi comercianţii vor ajusta baza impozabilă pentru ca preţul final să rămână acelaşi”, spune reprezentanta Nexia.

„Reducerea TVA va creşte consumul“

image

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, măsura de reducere a TVA la unele alimente va avea ca efect de bază creşterea consumului. „Preţul va scădea în două-trei luni, nu imediat, pentru că trebuie să se aşeze piaţa. Dar ne aşteptăm ca prin această măsură consumul să crească”, spune liderul sindical. Acesta consideră, însă, că măsura ar trebui aplicată unitar, pentru a nu crea inechităţi.

„Carnea de pasăre este oricum mai ieftină şi, prin urmare, cea mai consumată. Să reduci TVA doar la această categorie este un pic nepotrivit, fiindcă descurajezi consumul altor tipuri de carne”, adaugă Frumosu. El crede că evaziunea fiscală din acest domeniu se poate corecta. „O serie de firme ce lucrează la negru – 50% din ele – pot ajunge la suprafaţă prin această măsură. Când ai TVA mai puţin de plătit, nu ai niciun motiv să nu-l declari”, este de părere liderul sindical.

„Vom fi nevoiţi să importăm carne de pui“

image

Foto: Agerpres



În opinia liderului Ligii Producătorilor Agricoli, Adrian Rădulescu, reducerea TVA doar la unele categorii de alimente creează probleme legate de capacitatea producătorilor interni de a furniza unele produse, cum ar fi carnea de pui. „România nu este pregătită să vină suplimentar cu carne de pui. Şi-atunci o să ajungem la importuri. De aici vin o serie de probleme”, spune
Rădulescu.

Acesta precizează că produsele de provenienţă comunitară vin fără TVA şi se produc o serie de ilegalităţi prin taxarea inversă. „Pe lanţul producător-consumator final există mai multe verigi, nevăzute şi greu de controlat de sistem. Tot ce vine din spaţiul comunitar vine fără TVA, dar intermediarii – firmele de import, furnizorii şi supermarketurile – au grijă să ia rambursări ilegale, iar cumpărătorul e cel care plăteşte de fiecare dată, prin taxe şi impozite mai mari”, spune Adrian Rădulescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite