Statul se împrumută de unde apucă- Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În decembrie, Finanţele au programate 6 licitaţii de 4,8 miliarde de lei
În decembrie, Finanţele au programate 6 licitaţii de 4,8 miliarde de lei

Presa economică de azi scrie despre stat care se împrumută de unde apucă, arbitrul pensiilor care a autorizat prealabil fuziunea fondurilor Eureko sau despre absolvenţii care obţin ajutor de şomaj doar pe bază de adeverinţă. Printre alte subiecte, bugetele companiilor pentru petrecerile de Crăciun s-au redus la jumătate, iar Polonia a reuşit să rămână în picioare când recesiunea înghiţea toate economiile din jur.

Statul se împrumută de unde apucă. Indiferent de monedă sau de scadenţă, statul ia bani pentru a-şi “rostogoli” datoriile. În decembrie, Finanţele au programate 6 licitaţii de 4,8 miliarde de lei, dar analiştii spun că vor mai fi şi altele. Aceste licitaţii vin după ce statul s-a împrumutat săptămâna trecută cu 1.4 miliarde de euro, sumă egală cu tranşa a treia a FMI, scrie Curierul Naţional.

Arbitrul pensiilor a autorizat prealabil fuziunea fondurilor Eureko
.  Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis, ieri, autorizarea prealabilă a fuziunii Fondului de Pensii Administrat Privat KD, fond absorbit, cu Fondul de Pensii Administrat Privat EUREKO, fond absorbant, în urma iniţiativei reprezentanţilor acestora, scrie Bursa.

Absolvenţii obţin ajutor de şomaj doar pe bază de adeverinţă. Absolvenţii unor instituţii de învăţământ acreditate pot primi indemnizaţia de şomaj dacă, în termen de 60 de zile de la data terminării studiilor, nu şi-au găsit un loc de muncă, situaţie pe care trebuie să o certifice cu adeverinţe de la firmele unde au vrut să se angajeze, scrie Money.

Bugetele companiilor pentru petrecerile de Crăciun s-au redus la jumătate. Bugetele alocate de companii pentru petrecerile de Crăciun s-au redus anul acesta la jumătate, în timp ce fondul de prime pentru sărbători a fost exclus din cheltuielile aferente lunii decembrie. Singurii angajaţi care vor primi bani pentru sărbători sunt cei care au contracte de muncă în care se stipulează foarte clar acest lucru. Chiar şi aşa, nivelul primelor va fi mult sub cele din anii anteriori, pentru că, de regulă, acesta este legat de indicatorii de performanţă ai companiilor, scrie Standard Money.

Polonia a reuşit să rămână în picioare când recesiunea înghiţea toate economiile din jur. Spre deosebire de vecinii săi puşi la grea încercare de criza economică, Polonia a reuşit să evite intrarea în recesiune. Atuurile celei mai mari economii din Europa Centrala şi de Est, estimată la 362 de miliarde de euro in 2008 (România a avut anul trecut un PIB de 137 mld. euro), au fost piaâa internă stabilă şi dezvoltată, dependenţă relativ redusă faţă de exporturi (40,8% din PIB comparativ cu 80,2% în Cehia sau cu 80,3% în Ungaria) şi capacitatea statului de a se ţine în frâu, scrie Ziarul Financiar.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite