VIDEO Soarta euro, în faţa unei decizii finale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summitul de la Bruxelles de săptămâna viitoare este considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro
Summitul de la Bruxelles de săptămâna viitoare este considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro

Oficialilor din zona euro le-au mai rămas doar câteva săptăămâni pentru a lua măsuri decisive pentru a asigura viitorul pe termen lung al monedei unice şi pentru a evita ceea ce ar putea deveni în curând o prăbuşire devastatoare, a declarat Tony Blair, fostul premier britanic, pentru publicaţia "The Wall Street Journal".

Tony Blair, fostul premier britanic

"Suntem în punctul final al unei decizii", a spus Blair, care a adăugat că oficialii europeni trebuie să pună întreaga greutate a sistemului monetar din zonă pentru a lua această decizie, altfel totul ar putea eşua.

Deşi Blair a refuzat să facă pronosticuri cu privire la o eventuală probuşire a euro, el a spus că se aşteaptă ca liderii europeni să facă tot ce este nevoie pentru a asigura supravieţuirea monedei europene în forma sa actuală.  

Liderii europeni vor organiza săptămâna viitoare o nouă rundă de întâlniri în cadrul cărora ar putea fi analizate şi anunţate noi planuri pe termen lung pentru sprijinirea euro.

Banca Centrală Europeană are programată următoarea conferinţă la 8 decembrie, iar liderii europeni se vor întâlni în următoarea zi, la 9 decembrie, la Bruxelles. Summitul de la Bruxelles este considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro.

„Acesta este marele moment, definitoriu pentru Europa”, a spus Blair. 

Creşterea recentă a randamentelor pentru obligaţiunile emise de statele din zona euro este un semn că investitorii nu mai cred pe deplin în angajamentul liderilor europeni de a salva moneda, a mai spus fostul premier britanic. 

Până când planurile nu sunt anunţate astfel încât să fie clar că există resurse nelimitate pentru sprijinirea sistemului, este de aşteptat ca randamentele să continue să crească, a explicat Blair.

O prăbuşire a zonei euro, în orice formă, ar fi devastatoare din punct de vedere economic pentru întreaga regiune, a mai spun fostul premier britanic, care a adăugat că impactul politic al destrămării zonei euro ar fi mai dur decât dificultatea din prezent privind luarea unor decizii.

"Acesta este cel mai dur set de decizii pe care liderii europeni trebuie să le ia, din câte îmi amintesc eu”, a punctat Tony Blair.

El a mai spus că este nevoie de o putere de foc nelimitată pentru susţinerea monedei euro pentru ca aceasta să poată fi salvată în fiorma actuală. Iar dacă nu se poate ajunge la un acord pentru măsurile de salvare, zona euro se va confrunta cu "o provocare severă şi fundamentală".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite