Situaţia Greciei nu va influenţa companiile elene din România - Revistea presei financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa financiară de azi scrie despre situaţia Greciei care nu va influenţa companiile elene din România, activitatea de lobby pentru care nu există cadru legal în România şi în ţările vecine sau despre Europol care angajează experţi români. Printre alte subiecte, vom ieşi din recesiune abia în 2013, iar Petrom a rămas cea mai mare companie românească.

Situaţia Greciei nu va influenţa companiile elene din România. Investiţiile directe greceşti în România s-au situat, în 2009, la suma de 1,37 miliarde euro, potrivit datelor ONRC. În tot anul 2008, nivelul investiţiilor greceşti în România a fost de circa 655 milioane de euro. Deşi nivelul investiţiilor directe greceşti din 2009 a depăşit cu 700 milioane de euro pe cel din 2008, scrie Bursa.

Lobby doar pentru trafic de influenţă. Experţii în domeniu sunt de părere că nu avem încă o lege a lobby-ului, pentru că nu se doreşte acest lucru. Celor care desfăşoară astfel de activităţi le convine lipsa informaţiilor legate de clienţi, interese şi venituri. Lobby-ul e ca prostituţia. Este acolo, dar avem reţineri să-l legiferăm. În România, ca şi în alte ţări vecine, se face lobby fără a exista un cadru legal specific. Pilele, relaţiile şi cunoştinţele fostei epoci comuniste continuă să funcţioneze şi astăzi, iar legislaţia actuală este incapabilă să facă diferenţa între trafic de influenţă şi lobby. Nici după şase proiecte de lege depuse în Parlament, activitatea de lobby nu a fost reglementată la noi în ţară, scrie Curierul Naţional.

Europol angajează experţi români. Europol-Oficiul de Poliţie al Uniunii Europene angajează doi specialişti români cu expertiză în utilizarea tehnologiei informatice şi de comunicare (ICT). Candidaţii selectaţi vor lucra la Haga pe un salariu lunar de 4.828 de euro, respectiv 6.181 de euro, scrie Money.

Vom ieşi din recesiune abia în 2013. Există multe analize care arată că România va atinge nivelul din 2008 – înainte de criză – de abia spre sfârşitul anului 2012. România a fost şi este una dintre cele mai vulnerabile ţări la efectele crizei financiare şi economice internaţionale, mai ales din cauza absenţei unei viziuni coerente privind modelul de dezvoltare, scrie Standard Money.

Topul la zi a celor mai mari companii private. Cele mari mari zece companii private au rulat anul trecut aproximativ 14 mld. euro, adică 12% din PIB-ul României, cu 4 mld. euro mai puţin decât încasau în 2008 primii zece, potrivit unei analize ZF. Primul an de criză a păstrat liderul, Petrom rămânând cea mai mare companie românească, cu toate ca a înregistrat a doua cea mai mare scădere a afacerilor, de peste 30%. Gigantul local a rulat anul trecut puţin peste 3 mld. euro, la distanţă de aproape 1 mld. euro de următorul clasat.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite