Şeful Fiscului: „Ţara asta nu este verificată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Fiscului: „Ţara asta nu este verificată“
Şeful Fiscului: „Ţara asta nu este verificată“

ANAF va spori controlul pe venitul persoanelor fizice şi va înăspri măsurile de contracarare a evaziunii fiscale pe achiziţiile intracomunitare. Fiscul pare mai înspăimântat ca niciodată de amploarea evaziunii fiscale, dar este deranjat şi de unele lacune legislative, pe care vrea să le corecteze.

Citiţi şi:
Novinite: România, a doua în topul evaziunii fiscale din UE
Dezbateri la Guvern pe tema evaziunii fiscale


Întâlnirea cu Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), a început când un comisar al Gărzii Financiare încă nu terminase de prezentat un caz suspect de evaziune fiscală. O societate comercială din Ilfov a adus produse petroliere din Bulgaria, de la o rafinărie. Firma românească nu deţine licenţă de operator autorizat sau de antrepozit fiscal.

Acciza mică face evaziunea mare

Din documentele prezentate de aceasta, produsul adus din ţara vecină ar fi păcură. Potrivit lui Blejnar, motivul înscrierii produsului ca fiind păcură este nivelul redus al accizei: 15 euro pe tonă. „În realitate, marfa respectivă nu e nici păcură, nici motorină, dar are nişte particularităţi fizico-chimice asemănătoare carburanţilor auto. Prin amestecare, în unele locaţii clandestine, se obţin carburanţii auto contrafăcuţi“, ne lămureşte şeful ANAF.

„Când întâlnim astfel de acţiuni, avem surprize. Nu suntem dotaţi, nici noi, nici poliţia, în aşa fel încât să avem depozite în care să ţinem aceste produse, fie să le păstrăm ca probă, fie să le valorificăm în regim de urgenţă“, spune Blejnar.

„Acestea sunt problemele noastre: ne confruntăm cu nişte reţele foarte bine organizate, care au avocaţi buni, din case mari de avocatură şi profită şi de scăpări legislative“, se plânge şeful Fiscului. Alte state cum se descurcă? „Peste tot sunt probleme de genul ăsta“, replică Blejnar, după care trece la prezentarea modului în care era structurată ANAF la momentul la care a ajuns el la conducerea instituţiei: o agenţie stufoasă şi ineficientă.

„Controlul fiscal era foarte fragmentat. Erau câte trei sau patru autorităţi de control separat la nivelul fiecărui judeţ, fiecare cu coordonare proprie şi cu director general, secondat de doi, chiar trei adjuncţi. Până în luna aprilie, am redus 993 de funcţii de conducere“, se laudă Blejnar.

La nivelul unui judeţ, activitatea de control era structurată pe mai multe paliere: un aparat de inspecţie fiscală în cadrul Direcţiilor Generale ale Finanţelor Publice, unul la administraţiile de municipiu şi încă un compartiment de control la administraţiile pentru contribuabili mici şi mijlocii.

„Dimineaţa în control, seara la bere“

„Am luat decizia de unificare a controlului fiscal. În fiecare oraş erau câte trei structuri, iar ţara asta nu este verificată, de fapt“, se plânge Blejnar.

„Nu se poate ca inspectorul fiscal să stea, de multe ori, pe aceeaşi stradă cu cel care face evaziune fiscală, dimineaţa să meargă în control şi seara să iasă amândoi la bere“, se revoltă şeful de la Fisc.

După care adaugă că el va face politica Guvernului. Şi care este politica Guvernului? Cea mai importantă strategie, în momentul de faţă, pare combaterea evaziunii fiscale. Despre acest lucru se vorbeşte, în ultima perioadă, cât nu s-a vorbit în toţi anii trecuţi. Blejnar spune că evaziunea a ajuns la o cotă alarmantă în România, dar, dacă ne încălzeşte cu ceva, întreaga Europă are probleme cu evaziunea fiscală.

„Comisarul european pe probleme de fiscalitate, Laszlo Kovacs, a propus, zilele trecute, o serie de măsuri pentru combaterea fraudei cu plata TVA în statele europene. Se vorbeşte chiar despre crearea unui Eurofisc. Avem experţi detaşaţi acolo, care vor vedea exact despre ce este vorba“, ne linişteşte preşedintele ANAF.

Au început controale pe domenii în care nu s-a umblat deloc până acum, după cum spune şeful Fiscului, şi anume tranzacţiile imobiliare.

„Nu s-a verificat ani de zile un segment de genul acesta. Am intrat în forţă şi pe monitorizarea achiziţiilor intracomunitare de produse, în special a celor agroalimentare şi a celor accizabile. Anul acesta, Garda Financiară a întocmit peste 170 de sesizări penale pe achiziţiile intracomunitare de produse agro-alimentare, cu prejudicii de peste 186 de milioane de lei şi confiscări efective de peste 19 milioane de lei“, adaugă Sorin Blejnar.

Ce ne aşteaptă?

Şeful ANAF nu crede în controale excesive, după cum ne-a declarat, ci în controale eficiente. O statistică a cazurilor de evaziune depistate de la începutul anului, în comparaţie cu 2008, nu poate să ne ofere însă. „Nu ştiu dacă vom spori controalele, fiindcă ne vom face simţită prezenţa acolo unde avem indicii că evaziunea fiscală e mare. Eu nu sunt adeptul controalelor repetate, fără eficienţă. Trebuie să ne întărim foarte bine controlul documentar şi analiza de risc“, ne anunţă Blejnar.

Oficialul precizează că rambursările ilegale de TVA vor fi domeniul-ţintă. „În primul trimestru, din peste 800.000 de deconturi de TVA, 400.000 sunt cu sume negative – adică au TVA de recuperat –, iar rambursări efective solicită doar 3,14%. Deci 96% din cei cu sume negative nu mai solicită rambursări, fiindcă acest lucru presupune control fiscal. De care le este frică“, este convingerea lui Blejnar. El precizează că a cerut intensificarea controalelor la persoane fizice.

„Am cerut să impulsionăm verificările la persoane fizice care desfăşoară activitate economică sau care nu-şi declară veniturile. Avem obligaţia de a verifica persoanele fizice, bogate sau sărace deopotrivă“, a adăugat preşedintele ANAF.

Măsuri legislative de combatere a evaziunii

Premierul Emil Boc a anunţat că va convoca, săptămânal, un comitet interministerial care va lua măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Şeful ANAF ne-a dezvăluit câteva dintre deciziile ce vor fi aplicate în perioada următoare. Prima propunere vizează modificarea Legii societăţilor comerciale, în sensul interzicerii cesionării părţii sociale şi a acţiunilor unei companii (cu excepţia celor tranzacţionate pe bursă), fără ca cel care cumpără să achite datoriile pe care le are la bugetul de stat sau fără să garanteze plata viitoare a acestor datorii.

O a doua iniţiativă se referă la eliminarea posibilităţii de a aplica taxarea inversă pentru firmele aflate în insolvenţă. Nu în ultimul rând, ANAF vrea să reglementeze modalităţile de valorificare a bunurilor confiscate sau a celor pentru care s-a instituit sechestru asiguratoriu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite