Salariile românilor, încă lovite de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul salarial real a scăzut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an. Rata inflaţiei a erodat şi mai mult veniturile românilor

Salariu mediu net pe economie a fost de 1.543 de lei în martie, în scădere cu 3,8% faţă de luna decembrie a anului trecut, reiese din datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). De menţionat că, în ultima lună a anului trecut, majoritatea angajaţilor au încasat şi prime prilejuite de Sărbătorile de Iarnă.

În aceeaşi perioadă (decembrie 2011-martie 2012), media generală a scumpirilor - inflaţia, care a erodat şi mai mult veniturile - a fost de 1,42%, astfel că salariul real, adică mediul net minus inflaţia, a scăzut cu 5,22%.

Această erodare este doar o medie statistică, în economie au existat domenii în care salariul real a crescut, dar şi domenii în care salariul real a scăzut semnificativ.

Scădere semnificativă în telecomunicaţii

Cele mai mari creşteri ale salariilor reale au fost consemnate în domeniul fabricării produselor din tutun. Salariul mediu al unui angajat în industria tutunului a urcat de la 3,553 de lei în decembrie 2012 la 5.075 de lei în martie acest an.



Creşterea reală, după corectarea avansului cu rata inflaţiei, a fost de peste 40%. Creşteri s-au mai înregistrat în industria lemnului (+10,35%), în transportul aerian (2,55%) şi un uşor avans de mai puţin de 1% în industria auto şi în comerţ. 

La polul opus, cu cele mai mari scăderi ale salariilor reale în primul trimestru, se regăsesc angajaţii din telecomunicaţii (-16%), din energie (-13,25%) şi cei din cercetare-dezvoltare (-12%).

Faţă de luna precedentă, salariul mediu net a crescut în luna martie cu 4,8% (71 de lei), cele mai mari valori fiind înregistrate în industria tutunului (5.075 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurant (838 de lei), potrivit datelor INS. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite