România a intrat în a doua recesiune din ultimii trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsul Intern Brut al României a scăzut pentru două trimestre consecutive
Produsul Intern Brut al României a scăzut pentru două trimestre consecutive

Chiar dacă datele oficiale nu au fost încă publicate pentru a confirma intrarea economiei României în recesiune, analişti, reprezentanţi ai Băncii Naţionale, dar şi lideri politici susţin că Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut şi în primul trimestru din acest an, după regresul din trimestrul patru din 2011, astfel că ţara noastră este, încă o dată în ultimii trei ani, în recesiune tehnică.

Recesiunea tehnică presupune două trimestre consecutive de scădere a PIB faţă de trimestrul precedent. Intrarea în această fază se consideră la începutul celor două trimestre, dar poate fi confirmată numai după publicarea datelor privind evoluţia PIB în cele două trimestre.

În ultimul trimestru din 2011, Produsul Intern Brut al României a scăzut cu 0,2% faţă de intervalul precedent, după ce economia a reuşit să iasă din recesiune în primul trimestru al anului, când PIB a crescut cu 0,7%, după mai bine de un an de scădere a PIB.

Pentru primul trimestru din 2012, datele nu sunt îmbucurătoare. Deşi nu au fost publicate statisticile privind evoluţia PIB în acest interval, cifrele privind evoluţia din primele luni ale anului pentru sectoarele cu contribuţie la formarea PIB indică un regres.

În luna ianuarie 2012, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă cu 10,6%.

De asemenea, în luna ianuarie 2012, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna decembrie 2011, ca serie brută cu 63,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu doar 1,9%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţǎ de luna precedentă ca serie brută cu 19,9% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,0%, respectiv cu 8,5%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 27,8% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,9%.


Oficialii BNR confirmă

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, declara la jumătatea lunii trecute că economia românească va intra la sfârşitul lui martie în recesiune statistică, adică va fi înregistrat două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut faţă de intervalul precedent.

"România nu are cum să nu intre într-o recesiune statistic, declarată la 31 martie, adică peste câteva zile. De fapt, nu chiar peste câteva zile, că aşa e în jocul statisticii, cifrele vin mai târziu. Probabil că în aprilie, pe la jumătatea lunii aprilie, o să ştim exact dacă la 31 martie România a intrat în recesiune sau nu. Dar, atenţie, va fi o recesiune statistică!"
, a spus Vasilescu, la 15 martie.

Drăgoi: Viscolul ne va băga în recesiune

Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a spus la începutul lunii martie că din cauza zăpezilor şi a pagubelor provocate de viscol, Produsul Intern Brut ar putea sădea cu câteva puncte procentuale în primul trimestru din acest an. Şi, având în vedere că şi trimestrul IV a fost pe minus, am putea vorbi de recesiune.

"Avem această neşansă a vremii", a spus Drăgoi.

Economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, dar faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a declarat Drăgoi.

"În trimestrul întâi avem din păcate această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere (...) Faţă de primul trimestru din 2011 estimăm o creştere cu 1,5 - 2%", a spus Drăgoi

Ponta: De azi, în mod oficial, România este în recesiune

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că, începând de duminică, România este, oficial, în recesiune, după două trimestre consecutive cu scădere economică, el apreciind că această realitate este influenţată şi de "inconsecvenţa şi lipsa de strategie economică" a Guvernului.

"Este 1 aprilie, aş fi preferat să fie o glumă. Dar nu este deloc o glumă, este o realitate tristă, care nu ne permite să facem foarte multe glume de 1 aprilie: de azi, în mod oficial, România este în recesiune. După două trimestre consecutive cu scădere economică, este o realitate", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a apreciat că actuala putere va spune că "este tehnic în recesiune sau că este statistic în recesiune".

"De câte ori avem o creştere de 0,01 la sută, am ieşit din criză şi suntem pe drumul cel bun. Când suntem în recesiune, e doar o scădere statistică, sau tehnică, nu mai ştiu cum spun cei de la putere"
, a comentat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite