România avansează în topul eficienţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta am urcat trei locuri în clasamentul competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial. Deşi a fost surclasată de state ca Ungaria sau Republica Moldova, ţara noastră a punctat la regimul serviciilor vamale şi accesul ridicat la reţelele de telefonie mobilă.

România ocupă locul 54 la nivel mondial în funcţie de competitivitatea macroeconomică pentru anul 2009.

Clasamentul este realizat anual de Forumul Economic Mondial (FEM) şi plasează ţara noastră cu trei poziţii mai sus faţă de 2008. Printre statele din Europa Centrală şi de Est ce au obţinut un punctaj mai bun se numără Estonia (22), Slovenia (31), Ungaria (38), dar şi Moldova (52).

Am luat peste Patru puncte din şapte

Dintr-un maximum de 7 puncte, România a obţinut 4,05, în timp ce ocupanta poziţiei fruntaşe, Singapore, a strâns 5,97 puncte. Anul trecut am primit 4 puncte.

Specialiştii FEM spun că printre avantajele ţării noastre se numără ponderea scăzută a importurilor duty-free, serviciile vamale, nivelul redus al inconstanţei plăţilor în privinţa exporturilor şi a importurilor, dar şi gradul de aglomerare în traficul rutier.

Stăm bine şi în ceea ce priveşte accesul ridicat la reţelele de telefonie mobilă şi internet în bandă largă şi avem costuri reduse la transportul naval. Cum era de aşteptat, stăm prost la capitolul percepţie asupra corupţiei, infrastrucură şi calitatea transportului rutier, aerian, naval şi pe cale ferată.

Am fost depunctaţi şi pentru lipsa de încredere a antreprenorilor în serviciile Poliţiei şi pentru lipsa de eficienţă a tarifelor de clearing.

Patru indicatori importanţi

Indicele privind competitivitatea este calculat în funcţie de patru indicatori.

Astfel, s-a ţinut cont de accesul la piaţa internă şi cea externă, administrarea graniţelor, infrastructura de transport şi cea de comunicaţii, precum şi de caracteristicile mediului de afaceri. Astfel, România înregistrează un punctaj de 3,9 puncte în funcţie de accesul la pieţe, ocupând locul 72 din 121 de state analizate.

În plus, suntem pe locul 44, cu un punctaj de 4,4 puncte la administrarea graniţelor, respectiv locul 65, cu 4,3 puncte, la climatul pentru afaceri. Iar pentru transporturi şi infrastructura de comunicaţii, România a acumulat 3,6 puncte, ocupând locul 51.

După Singapore, următoarele poziţii au fost ocupate de Hong Kong, Elveţia, Danemarca, Suedia, Canada, Norvegia, Finlanda, Austria şi Olanda.

Puncte tari şi puncte slabe

Punctaj bun pentru:

Accesul ridicat la reţelele de telefonie mobilă şi internet în bandă largă
Serviciile vamale
Costurile reduse ale transportului naval şi conexiunile bune
Timp redus pentru procedurile de import-export
Impactul scăzut al terorismului asupra costurilor companiilor

Depunctare pentru:

Deficienţele infrastructurii de transport rutier, aerian şi naval
Percepţia generală asupra corupţiei
Costuri ridicate pentru companiile ce încalcă legea
Respectarea drepturilor de proprietate
Densitatea traficului aerian şi complexitatea tarifelor pentru import-export

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite