Stiglitz: Rolul dolarului ca monedă de rezervă pe plan mondial este „îndoielnic‟

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stiglitz: Rolul dolarului ca monedă de rezervă pe plan mondial este „îndoielnic‟
Stiglitz: Rolul dolarului ca monedă de rezervă pe plan mondial este „îndoielnic‟

Economistul Joseph Stiglitz, câştigător al unui premiu Nobel, contestă rolul dolarului ca monedă de rezervă pentru că prezintă un nivel ridicat de risc, potrivit Bloomberg.

El consideră că economia are nevoie de un sistem global de rezervă, adăugând că un astfel de proiect ar avea de câştigat în cazul în care ar obţine sprijinul Chinei. Şi asta pentru că dolarul s-a depreciat cu aproximativ 12% din luna martie în raport cu un indice care cuprinde euro, yenul şi alte patru valute de referinţă la nivel mondial.

China, ce deţine cele mai ample rezerve valutare din lume, şi Rusia au cerut o nouă monedă ce ar putea înlocui dolarului ca valută internaţională de constituire a rezervelor monetare.

„Sistemul actual este pe cale de prăbuşire", a spus Stiglitz. „Dolarul nu este o opţiune bună ca monedă rezervă. În prezent, nu aduce aproape niciun fel de randament şi o analiză mai atentă arată că moneda americană prezintă un grad ridicat de risc‟, mai adaugă el.

Şomajul din SUA va fi în continuare ridicat

Stiglitz explică că autorităţile din Statele Unite şi Europa au pompat un nivel masiv de lichidităţi în economia globală, iar această politică ar putea duce la crearea unor bule din cauza oportunităţilor limitate de investiţii. Criza globală înseamnă şi finalul capitalismului de tip american, este de părere Stiglitz.

Sistemul financiar global a continuat să funcţioneze doar datorită injecţiilor masive de capital, iar Stiglitz crede că este în continuare nevoie de acţiuni comune, pentru a lupta cu efectele crizei.

Dacă analiştii spuneau că economia americană dă semne de revenire, Stiglitz este mai rezervat în afirmaţii. Astfel, deşi spune că perioada cea mai dificilă a recesiunii a trecut, sunt mari şanse ca şomajul în următorii trei ani să fie mai mare decât nivelul actual. În iulie, rata şomajului a coborât la 9,4%, de la 9,5%, prima scădere din aprilie 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite