Revoluţia din Egipt răscoleşte economia mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica va produce echipamente în domeniul petrolier-imagine arhivă
Fabrica va produce echipamente în domeniul petrolier-imagine arhivă

Din cauza protestelor din Egipt, băncile şi bursa de valori au fost închise, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a tranzacţiilor şi pe alte pieţe financiare din Orientul Mijlociu şi nu numai, în doar câteva zile: de la 4,3% în Dubai, până la 2,9% în Qatar, potrivit finance.yahoo.com..

Indicele bursier cel mai urmărit de pe piaţa Asiei, Nikkei 225 din Japonia, a scăzut luni cu 1,2%, în timp ce Kospi în Seul a alunecat cu 1.8 %, iar Hang Seng din Hong Kong a coborât cu 0,7 %.

La celălat capăt la lumii, SUA stau mai bine. Chiar dacă săptămâna trecută, indicele bursier Dow Jones a depăşit bariera de 12.000 de puncte pentru prima dată în doi ani, aceasta a scăzut până la sfârşitul săptămânii cu 166 de puncte ca urmare a intensificării protestelor din Egipt şi a creşterii preţului petrolului cu 3,7 procente până la 89,34 de dolari/baril.

"Dacă tensiunile din Orientul Mijlociu determină o creştere a petrolului chiar şi cu 5 dolari pe baril în trei luni, aceasta înseamnă că economia SUA va fi mai săracă cu peste 5 miliarde de dolari", a declarat preşedintele unui centru american de cercetare economică, Jason S. Grumet.

Până în prezent, piaţa de capital din America a mai sfidat ameninţările unor astfel de incidente din ţările străine, inclusiv riscul de scumpiri la alimente, creşterea ratei dobânzii de referinţă în China, datoriile din Europa. "Aşa cum se întâmplă de obicei: nu boxerul se bagă în pumnul care îl face KO, ci pumnul vine spre el. Acest lucru declanşează declinul, iar evenimentele geopolitice sunt foarte, foarte greu de modelat", a completat Sam Stovall, strategist la Standard & Poor's Equity Research.

Egiptul nu este un exportator mare de petrol, însă joacă un rol important. Ca deţinător al Canalului Suez, bătrân de 141 de ani şi larg de doar 304 metri, Egiptul nu poate folosi tancurile petroliere, bazându-se pe nave mici şi conducte. "Aproximativ 2,9 milioane de barili de petrol pe zi, ceea ce înseamnă 2,6% din producţia mondială a trecut prin conducte şi pe canal în 2009", susţine Departamentul de Energie.

Astfel, orice întrerupere de a furniza petrol este simţită în primul rând în Europa, care se bazează pe combustibilul şi alte produse distilate şi rafinate în Orientul Mijlociu. Israelul este, de asemenea, un importator major de gaze naturale egiptene în cadrul unui pact care datează din 1978.

În afră de rolul pe care îl joacă în "răspândirea" petrolului, egiptul este un jucător major pe piaţa mondială mai ales la cereale, aceasta importând mai mult grâu decât oricare altă ţară din lume. Câţiva analişti au speculat că dacă ţara piramidelor şi altele din Orientul Mijlociu ar creşte achiziţiile de cereale, ar putea ridica preţul acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite