Isărescu a intrat in Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isărescu a intrat in Cartea Recordurilor
Isărescu a intrat in Cartea Recordurilor

World Records Academy a anunţat că Mugur Isărescu a intrat oficial, astăzi, în Cartea Recordurilor ca fiind guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci centrale, după ce şi-a început mandatul în 1990.

Isărescu, în vârstă de 60 de ani, a coordonat timp de 19 ani politicile economice ale României, fiind considerat de unii premierul “ascuns” al ţării.

 - s-a născut la 1 august 1949 în oraşul Drăgăşani (judeţul Vâlcea)  - 1971 - a absolvit Facultatea de Comerţ Exterior  - 1971 - 1989 : cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială  - 1989 - 1990: a lucrat la MAE şi la Ambasada României din SUA  - sept. 1990 - 1999: guvernator al BNR  - dec 1999 - nov. 2000 - prim ministru  - 2000 - prezent: guvernator al  BNR



Citiţi şi:

Isărescu: Ajustarea economică tinde să devină excesivă
Isărescu: „Trebuie să recâştigăm încrederea“

Constantin Mugurel Isărescu s-a născut la data de 1 august 1949 în oraşul Drăgăşani (judeţul Vâlcea). A absolvit în anul 1971 cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

După absolvirea facultăţii, a lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială din Bucureşti pentru următorii 19 ani A luat contact cu ţările cu economie de piaţă, participând la cursuri în Statele Unite. În anul 1989 a obţinut titlul ştiiţific de doctor în economie cu teza „Politici ale ratelor de schimb”.

După Revoluţia din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost Guvernatorul Băncii Naţionale a României. A preluat funcţia de guvernator într-un moment în care toata rezerva valutară a BNR se dusese pe importuri.
 
Mulţi consideră că echipa condusă de Isărescu, în cadrul BNR, a salvat România de la un colaps asemănător celui din Bulgaria, după ce a crescut rezervele naţionale de aur şi euro, a temperat inflaţia şi a introdus leul nou., relatează NewsIn

Rolul jucat de Isărescu în economia românească este comparat cu cel al lui Laszcek Balcerowicz, care a implementat reformele din Polonia.

Este singurul politician român membru al Comisiei Trilaterale. De asemenea, este membru al Clubului de la Roma. A fost prim-ministru în perioada decembrie 1999 – noiembrie 2000.

Deşi a deţinut această funcţie numai un an, mulţi spun că Isărescu a început procesul de reformă, continuat apoi de Adrian Năstase şi Călin Popescu – Tăriceanu. În 1999, Isărescu a deschis negocierile cu Uniunea Europeană, proces încheiat în 2004.

Isărescu este autorul a numeroase articole şi cărţi de economiei. Este doctor în economie (Academia de Studii Economice, Bucureşti).

Mugur Isărescu este căsătorit şi are doi copii.

World Records Academy este principala autoritate la nivel mondial în certificarea recordurilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite